Παρασκευή 27/12/2024

8 παιδιατρικές συμβουλές ενάντια σε μικρόβια και ιούς

Το μυαλό των παιδιών που ξεκινούν τη ζωή τους είναι σαν ένας άγραφος πίνακας. Στην πορεία της ζωής τους και μέσω της σωστής καθοδήγησης τα παιδιά έχουν όλες τις προδιαγραφές, για να γίνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να βοηθήσουμε, ώστε να υιοθετήσουν συνήθειες που θα τα καταστήσουν γερά και υγιή. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους τέτοιες συνήθειες είναι να φροντίσουμε να τις ακολουθούμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι. Να δώσουμε δηλαδή το καλό παράδειγμα!

Επομένως, ποιο θα ηταν το καλύτερο δώρο ενός γονιού προς το παιδί του και πόσα πολλά πράγματα θα μπορούσε να κάνει, ώστε να το προστατέψει; Κατ’ αρχάς να το θωρακίσει εμβολιάζοντάς το και μαθαίνοντάς το να προφυλάσσεται από οτιδηποτε απειλεί τη σωματική του υγεία. Οι μικροοργανισμοί, όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας, μας κάνουν να νοσούμε. Παράλληλα όμως μας κάνουν και πιο δυνατούς, αφού όταν βγούμε από μια τέτοια «μάχη» έχουμε αναπτύξει τα λεγόμενα αντισώματα, τα οποία μελλοντικά μας προστατεύουν.

Τα μικρόβια και οι ιοί δυστυχώς υπαρχουν παντού, στον αέρα που αναπνέουμε και στις επιφάνειες που ακουμπάμε, άσχετα αν το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ικανό να τα δει! Τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συνήθως ανεξάρτητα σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ένα είδος διακριτικής επίβλεψης, όπως σε ζητήματα προσωπικής υγιεινής.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τη σημασία των προληπτικών μέτρων που είναι κοινά και απλά. Για να είναι επομένως τα παιδιά μας γερά πρέπει να μάθουμε σε αυτά ορισμένους απλούς κανόνες υγιεινής, όπως είναι οι παρακάτω:

1. Φροντίζουμε για την υγιεινή των χεριών, δηλαδή τα πλένουμε σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή εφαρμόζουμε αντισηπτικό.

2. Βήχουμε και φτερνιζόμαστε στον αγκώνα.

3. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο, το οποίο πετάμε στον κάδο αμέσως μετά τη χρήση του.

4. Δεν αγγίζουμε το απαγορευμένο «Τ» στο πρόσωπό μας, που βρίσκεται στην περιοχή των ματιών, της μύτης και του στόματος.

5. Συστήνουμε στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στο σπίτι και προσέχουμε εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε μαζί τους να μην μεταφέρουμε σε αυτές τις ομάδες λοιμώξεις.

6. Υιοθετούμε σωστούς κανόνες διατροφής, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικότερα συστήνεται μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής όλων των χρωμάτων.

7. Κοιμόμαστε καλά και επαρκώς. Αυτό επίσης βοηθά στην άμυνα έναντι των ιώσεων.

8. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, καθώς και τις άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Αν όλοι αυτοί οι κανόνες υιοθετηθούν και εφαρμοστούν από τα παιδιά μας, τότε η μεταδοτικότητα και παράλληλα η νοσηρότητα θα μειωθούν αισθητά.

 

Πηγές: άρθρο της παιδιάτρου Πελαγίας Κοντζεδάκη, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Μελάνθη και ο Πανοπλιών Μικροβιών», Εκδόσεις Υδροπλάνο, 2020
Επιμέλεια άρθρου: Έλενα Δοριάκη
Εικόνες: από το blog « Όλα για το Νηπιαγωγείο»

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ