Ξενάγηση στο Χριστιανικό Μουσείου Ι.Α. Αγίας Αικατερίνης Σιναίτών στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Μια ψηφιακή ξενάγηση στο Χριστιανικό Μουσείο Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών από τον ιστορικό δρ. Νίκο Γιγουρτάκη θα προβληθεί στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρα-κλείου, Heraklion Arts & Culture την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 στις 21:15.

Την on line πρεμιέρα της ψηφιακής ξενάγησης μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=aUnLEpylgoQ&feature=youtu.be

Η παραγωγή εντάσσεται στο ψηφιακό Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου και μετά την πρεμιέρα θα παραμείνει διαθέσιμη στη ζώνη «Έλα να σου δείξω κάτι».
Η εποχή της Κρητικής Αναγέννησης, της μοναδικής αναγέννησης στον Ελλαδικό χώρο, γέννησε αριστουργήματα στον τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης. Άξιο τέκνο της άλλωστε, υπήρξε ο μεγάλος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Έργα όπως ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου, η Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτζη και πολλά άλλα, λάμπρυναν τα ελληνικά γράμματα και παραμένουν κλασσικά έως σήμερα.

Ιδιαίτερη ωστόσο θέση σ’ αυτή την άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών, κατέχει η εκκλησιαστική τέχνη με προεξάρχουσα την Κρητική Σχολή Αγιογραφίας. Αγιογράφοι όπως ο Θεοφάνης ο Κρής, ο Μιχαήλ Δαμασκηνός ή νωρίτερα ο Άγγελος Ακοτάντος, ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο κοινό ύφος αγιογραφίας, με σημαντικές επιρροές, τόσο από τη Βυζαντινή, όσο και από τη Δυτική τέχνη.

Οι επιδράσεις αυτής της τεχνοτροπίας επηρέασαν στη συνέχεια τη Ρωσική αγιογραφία και βέβαια, μετά την παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669 και τη μεταφορά σημαντικών καλλιτεχνών στα Επτάνησα, και την Επτανησιακή τέχνη.

Ο ιστορικός, διευθυντής του Χριστιανικού Μουσείου Αγίας Αικατερίνης, δρ Νίκος Γιγουρτάκης, μας ξεναγεί σε ένα από τα σημαντικά μουσεία της πόλης του Ηρακλείου. Μέσα από τον απλό και μεστό λόγο του, απλώνεται μια σημαντική εποχή σε όλο της το εύρος.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr