Σε επιτάχυνση των κινήσεων για το άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να μην χαθεί η φετινή χρονιά προχωρά η κυβέρνηση με κινήσεις τόσο στο εσωτερικό, για στήριξη των επιχειρήσεων, όσο και στο εξωτερικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.
Στόχος παραμένει να ανοίξουν τα σύνορα για τουρίστες από την Ευρώπη και το Ισραήλ από την 1η Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει εξάλλου αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές, τόσο στη συνέντευξή του στο CNN όσο και στην ομιλία του στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) με την προϋπόθεση, όπως ξεκαθάρισε και τις δύο φορές ότι αυτό θα ισχύσει αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, τρεις χώρες, δηλαδή, με τις οποίες υπάρχει οδική σύνδεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση τουριστών και το μόνο που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας.
Όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% όπως έχει ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα υπάρχει θετική σκέψη για αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ και στις μεταφορές προκειμένου το τουριστικό πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι επίσης η στήριξη των επιχειρήσεων να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα, δηλαδή, της ζημιάς της επιχειρήσης, όπως αναφέρει το protothema.gr.
«Θα είναι ένα συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες» δήλωσε από την πλευρά του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Κάνοντας, δε, ειδική αναφορά στους υπαλλήλους ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα καλύπτει και τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αλλά και τους εποχιακούς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.
Το μήνυμα της Ακρόπολης
Στο πνεύμα αυτό ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην καλή εικόνα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα για την διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε την Δευτέρα η επαναλειτουργία της Ακρόπολης που πρωταγωνίστησε στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα με τον Ιερό Βράχο να προσθέτει μια απρόσμενη νότα αισιοδοξίας στην μάχη με τον κορωνοϊό.
Παρότι ο τρίτος κύκλος σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα προέβλεπε αυστηρές προδιαγραφές και οδηγίες -ενώ απλωνόταν πάνω από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων- η έκταση που έλαβε στον ξένο Τύπο η εκ νέου πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό, έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σε μια στιγμή που η φετινή τουριστική σεζόν είναι μια πολιτική παρτίδα που δεν έχει ακόμη χαθεί.
Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο μνημείο – σύμβολο της Δημοκρατίας ήρθε να υπενθυμίσει όχι μόνο ότι χθες άνοιξαν εκ νέου οι ελληνικοί, αρχαιολογικοί χώροι, δηλαδή ο πόλος έλξης του διεθνούς τουριστικού κύματος, αλλά κυρίως να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα βγαίνει σχεδόν αλώβητη από μια παγκόσμια μάχη, αποκτώντας μια πρωτοφανή υπεραξία για τη θέση της στο διεθνές σύστημα.
Στην θετική αυτή αύρα προστέθηκε και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι οποίες υποδέχτηκαν τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου, όπως και των εμπορικών κέντρων, των κέντρων εκπτωτικών χωριών, των διαιτολογικών κέντρων και των ζωολογικών και βοτανικών κήπων, που επανεκκίνησαν χθες. Το πρώτο σχολικό κουδούνι μετά από την απουσία από τις σχολικές μονάδες βρήκε τους μαθητές να από απόσταση και με μάσκες τα μαθήματά τους, ενώ την εφαρμογή των κανόνων για την προστασία των μαθητών διαπίστωσε εκ του σύνεγγυς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι.