Στο Διεθνές συνέδριο Safe Greece που διοργανώνεται κάθε χρόνο για την Πολιτική Προστασία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης.
Φέτος, η διοργάνωση έγινε στα πλαίσια του SafeThessaloniki που έγινε
Η Υποδομή Γεωχωρικών Δεδομένων της Περιφέρειας Κρήτης GIS Crete, αποδεικνύεται ότι μπορεί να παρέχει ταχεία και ακριβή εκτίμηση της τρωτότητας μια περιοχής, μετά από μια φυσική καταστροφή, τόσο σε έκταση όσο και σε είδος (δασικά, βοσκότοποι, ελαιώνες, κλπ). Στην παρουσίαση που έγινε από την Ειδική Σύμβουλο Ερμιόνη Γιαλύτη, και με αφορμή τις πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών στην Κρήτη, δόθηκε έμφαση στην αυτόνομη λειτουργία των συστημάτων αποτίμησης, ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού συστήματος επείγουσας χαρτογράφησης COPERNICUS EMERGENCY MAPPING από το κεντρικό κράτος.
Όπως τονίστηκε, διαμορφώνεται μια νέα αντίληψη τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην Πολιτική Προστασία. Με τα ακραία φαινόμενα να είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν εργαλεία συντονισμού και συνεργασίας για την ορθή διαχείριση κρίσεων. Τα αυτόνομα ψηφιακά συστήματα ταχείας εκτίμησης, είναι καθοριστικά για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη της πληγείσας περιοχής. Έτσι, ενώ δεν είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε την εκδήλωση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, μπορούμε σίγουρα να μετριάσουμε τις συνέπειές τους.
Την διοργάνωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, στελέχη του ΟΑΣΠ και άλλων φορέων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.
Την αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσώπησαν η Δ/ντρια κ. Ελένη Πλουμίδη και το στέλεχος της Π.Ε. Ηρακλείου Γεώργιος Στρατήγης.