Λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου κατά δήλωση του πρωθυπουργού, θα είναι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη (23/01/2024) για το θέμα αυτό, η εκκλησία άνοιξε τα χαρτιά της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ζητεί δημοψήφισμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αναφέρθηκε δυο φορές στο θέμα της ισότητας στον γάμο αλλά και προανήγγειλε νέα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που αποτελεί μια διαχρονική πληγή για την Ελλάδα. «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», υπογράμμισε.
Αυτό που επίσης ανέδειξε από το Νταβός ο πρωθυπουργός ήταν ότι η προοδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά και ότι παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις σε αξίες και αρχές που διαπνέουν διαχρονικά την γαλάζια παράταξη. Και γι’ αυτό αναφέρθηκε στην συνταγή της “τριγωνοποίησης” με τη ΝΔ να είναι: φιλελεύθερη στην οικονομία, πατριωτική στα εθνικά με τη φύλαξη των συνόρων και προοδευτική στα θέματα που αφορούν αυτούς που έχουν ανάγκη.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης μιλώντας στο Bloomberg το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ισότητα του γάμου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα εγκριθεί. Και στη συνέχεια, μετά από την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Την ώρα όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε μηνύματα στο εσωτερικό η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί για το θέμα αυτό εξέφραζε την διαφωνία της και μάλιστα πρότεινε δημοψήφισμα. «Γιατί να μη γίνει ένα Δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;», είπε μεταξύ άλλων.
Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη σήκωσε το γάντι και ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισαν να κινηθούν ακόμα πιο γρήγορα στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από το προγραμματισμένο. Έτσι παρότι η αρχική πρόθεση ήταν να συζητηθεί στις 30 Ιανουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί – εκτός απροόπτου – είτε την Δευτέρα 22 είτε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.
Πως θα κινηθεί η εκκλησία
Οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν κρίσιμες έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το θέμα αυτό σε ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα ακολουθήσει από την πλευρά της Εκκλησίας μετά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα είναι κατ’ αρχήν μια ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζει την αντίθεσή της τόσο στο γάμο όσο και στην τεκνοθεσία.
Επίσης, θα σταλεί επιστολή στους βουλευτές με την οποία θα ενημερώνει για τη θέση της, ενώ κατά πάγια πρακτική – είχε συμβεί και στο παρελθόν με τις ταυτότητες – θα εκδοθεί φυλλάδιο το οποίο θα αναγνωσθεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή, 28 του μήνα. Και δεν αποκλείεται να ακούσουμε και πύρινους λόγους από άμβωνος.
πηγη:Newsbeast