Παρασκευή 27/12/2024

Τι συμβαίνει στο μεταβολισμό σας όταν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Πώς η έλλειψή της συνδέεται με την πείνα

Η πρωτεΐνη είναι από εκείνα τα συστατικά που πρέπει να καταλαμβάνουν καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος ενός γεύματος. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να χτίσει, να επισκευάσει, να οξυγονώσει και να ρυθμίσει τον οργανισμό σας,

«Είναι σημαντικό για τα άτομα να καταναλώνουν καθημερινά πρωτεΐνες. Η καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης παίζει ρόλο στη διατήρηση των κυττάρων σας σε καλή κατάσταση και πρέπει να αποτελεί μέρος του καθημερινού σχεδίου διατήρησης της υγείας σας», εξήγησε στο Piedmont η σεφ και διαιτολόγος Nancy Waldeck.

Οι πρωτεΐνες μπορούν να προέρχονται από διαφορετικές πηγές ανάλογα με τη διατροφή που κάνετε. Για παράδειγμα, όσοι τρώνε μια μέση παμφάγα διατροφή λαμβάνουν την πρωτεΐνη τους από άπαχο κρέαςπουλερικάαυγάθαλασσινάγαλακτοκομικάόσπρια και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με το Better Health Channel.

Ωστόσο, όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή κόβουν το κρέας και, ενδεχομένως, τα γαλακτοκομικά, αφήνοντας μόνο φυτικές πηγές όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Η περικοπή των πηγών πρωτεΐνης μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, αλλά δεν είναι αδύνατο να καλύψετε τις απαιτήσεις σας, δηλαδή το 10% έως 35% των ημερήσιων θερμίδων σας, εξηγεί η Mayo Clinic.

Η μη κάλυψη αυτών των αναγκών, όμως, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του να κάνετε το μεταβολισμό σας να επιβραδύνει μέχρι και να σέρνεται.

Η μη κατανάλωση πρωτεΐνης κάνει το μεταβολισμό σας να επιβραδύνει

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού σας δεν είναι κάτι που θέλει κανείς, ειδικά όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, η κατανόηση του γιατί μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι και μόνο η ζωή καίει θερμίδες, οπότε το να σηκώνεστε, να αναπνέετε, ακόμα και το να πηγαίνετε στην τουαλέτα καίει θερμίδες. Αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την ενεργειακή σας δαπάνη για την ημέρα.

Σε σύγκριση με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες επιταχύνουν τον μεταβολισμό κατά την απώλεια βάρους, επειδή αυξάνουν τη συνολική ενεργειακή σας δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που δαπανά το σώμα σας απλώς για να ζει, σύμφωνα με έρευνα του 2015 στο Clinical Nutrition.

Η συνέχιση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ακόμη και μετά την απώλεια βάρους, βοηθά να διατηρήσετε την ενεργειακή σας ισορροπία, ώστε να μην ξαναπάρετε βάρος. Η μη κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών, όμως, μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική δαπάνη ηρεμίας του σώματός σας και να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, πράγμα που σημαίνει πιο αργό μεταβολισμό. Η κάλυψη ή η υπέρβαση των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνει τα πάντα.

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο

Μαζί με το γεγονός ότι προκαλεί βραδύτερο μεταβολισμό, η ανεπαρκής πρωτεΐνη σας κάνει να πεινάτε. Έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες ή το λίπος.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι απαραίτητη για να μείνετε χορτάτοι και να καταπολεμήσετε την πείνα. Ο Michael Garcia, M.D., κλινικός διατροφολόγος του UCLA Health, δήλωσε στο UCLA Health: «Είμαστε σε θέση να αποθηκεύσουμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με την πρωτεΐνη».

Ωστόσο, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφέρουν για τον καθένα, πρόσθεσε ο Δρ. Garcia, αλλά συνήθως συμβουλεύει να τρώτε περίπου 25 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης.

 

πηγη:Newsbeast

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ