Από επιστημονική άποψη, πλένοντας το κρέας δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση πως αυτό «καθαρίζεται».
Αντίθετα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να οδηγήσουμε ιδανικές συνθήκες για… διασταυρούμενη επιμόλυνση (cross contamination), αφού με τη ρίψη νερού παρασύρονται μικρόβια από την επιφάνεια του κρέατος που καταλήγουν ακανόνιστα σε όλο το νεροχύτη, τα σκεύη που έχουμε εκεί ακόμη και τον πάγκο της κουζίνας.
Σημειώνεται πως το μικροβιακό φορτίο που περιέχεται σε ένα ωμό κομμάτι κρέατος καταστρέφεται όταν αυτό μαγειρεύεται από τη θερμότητα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι κατά τη διαδικασία της σφαγής ενός ζώου σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας κρεάτων, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το στάδιο της πλύσης.
Όσο για τα υπολείμματα από ξένα σώματα – όπως σπασμένα μικρά κοκκαλάκια και τρίχες – αρκεί να τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας στεγνό ή ελαφρώς βρεγμένο.
Προσοχή! Για πιο υγιεινό μαγείρεμα φροντίστε να πλένετε πάντα τις επιφάνειες κοπής πάνω στις οποίες έχετε ακουμπήσει το κρέας, τα πουλερικά ή το ψάρι πριν αφήσετε πάνω σε αυτές άλλα τρόφιμα ή σκεύη σερβιρίσματος.
Ιδανικά, μάλιστα, να χρησιμοποιείτε άλλες επιφάνειες για να προετοιμάσετε το κρέας και άλλες για τα λαχανικά.
Η συμβουλή του ειδικού
Ο αγαπημένος κρεοπώλης του ελληνικού TikTok έχει απαντήσει φυσικά σε αυτήν την ερώτηση τονίζοντας πως «ειδικότερα δεν πρέπει να πλένεται το συκώτι και το κοτόπουλο».
«Ειδικά το κοτόπουλο, έχοντας στη σύνθεσή του το γνωστό καμπιλοβακτηρίδιο από τη στιγμή που θα το πλύνουμε στο νιπτήρα, θα γεμίσει η περιοχή γύρω και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές».
Αυτό που σημειώνει είναι πως το μόνο κρέας που θα μπορούσε να πλυθεί ελάχιστα είναι το αρνί και το κατσίκι διότι μπορεί να έχουν πάνω τους κάποιες τρίχες.