Η κατανομή της εξουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν για την ανατροπή του Άσαντ τώρα καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας. Οι στόχοι τους, όμως, όπως και οι φιλοδοξίες τους, διαφέρουν σημαντικά.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμς (HTS), με επικεφαλής τον Αμπού Μοχαμάντ Αλ Τζολάνι, ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί το όνομα Αχμέντ Αλ-Σαράα για να προβάλει μια πιο πολιτική εικόνα. Παρότι έχει αποστασιοποιηθεί από την Αλ Κάιντα, η HTS παραμένει αμφιλεγόμενη, με πολλούς να ανησυχούν για το κατά πόσο μια οργάνωση με απολυταρχικό παρελθόν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία.
Η πρόκληση της ενότητας
Η ετερόκλητη συμμαχία που ανέτρεψε τον Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων του πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να παραμείνει ενωμένη. Όπως επισημαίνει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Τόμας Ζινό, «η πτώση του Άσαντ ήταν ο κοινός στόχος που διατήρησε τη συνοχή της συμμαχίας. Τώρα, όμως, οι διαφορές ενδέχεται να γίνουν αξεπέραστες».
Σημαντικό ρόλο διεκδικεί επίσης ο Συριακός Εθνικός Στρατός, μια τουρκική συμμαχία πολιτοφυλακών που ελέγχει τη βορειοδυτική Συρία, ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα κυριαρχούν οι Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις (SDF), κυρίως κουρδικές, που προσπαθούν να διατηρήσουν τα εδάφη τους.
Η Τουρκία και οι διεθνείς ισορροπίες
Η Τουρκία, με τις δικές της στρατηγικές βλέψεις, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Εχθρική προς τις κουρδικές SDF, τις οποίες συνδέει με το PKK, η Άγκυρα είναι έτοιμη να παρέμβει στρατιωτικά και πολιτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Πιθανά σενάρια για το μέλλον της Συρίας
Αναλυτές έχουν διατυπώσει διάφορα σενάρια για το μέλλον της χώρας:
- Ενοποιημένη Συρία υπό συμμαχία της αντιπολίτευσης: Μια δύσκολη επιλογή που, όμως, θα είχε τη στήριξη δυνάμεων όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
- Ισλαμική Δημοκρατία της Συρίας: Κυριαρχούμενη από τη HTS, με επιφυλάξεις για τις προθέσεις της οργάνωσης.
- Αντι-Σιιτικό κράτος: Μια δομή που θα είχε στόχο την αποδυνάμωση του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
- Ομοσπονδιακή Συρία υπό αμερικανική ηγεσία: Ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό των Βαλκανίων.
- Διάλυση της Συρίας: Το χειρότερο σενάριο, με κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου και πλήρη αποσύνθεση της χώρας.
Η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή, με τις εξελίξεις να εξαρτώνται από την ικανότητα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της διεθνούς κοινότητας να επιτύχουν μια βιώσιμη συμφωνία. Όπως επισημαίνει η σύμβουλος Μαρί Φόρεστιερ, «η ιστορία της Συρίας δεν έχει γραφτεί ακόμη».
Πηγη: grtimes