Πέμπτη 26/12/2024

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι συνέβη και έπεσε – Ανοιχτά όλα τα σενάρια

ΗAzerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Γκρόζνι έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στο Καζακστάν με τους 38 νεκρούς.

Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το αεροσκάφος των Azerbaijan Airlines, με 67 επιβαίνοντες, εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν και του Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας, σύμφωνα με την Azerbaijan Airlines. Το αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα το πρωί κοντά στην πόλη Άχταου, ένα λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας, στο δυτικό Καζακστάν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καζακστάν, Κανάτ Μποζουμπάϊεφ δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ότι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή. Νωρίτερα οι αρχές έκαναν λόγο για 32 επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα. «Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή, 38 νεκροί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Azerbaijan Airlines, 62 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος επέβαιναν στο αεροσκάφος, το οποίο «πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση» σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το Άχταου. «Βάσει των πρώτων πληροφοριών, υπήρχαν 37 υπήκοοι από το Αζερμπαϊτζάν, έξι υπήκοοι από το Καζακστάν, τρεις πολίτες από την Κιργιζία και 16 Ρώσοι υπήκοοι», επιβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών του Καζακστάν.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν ρωσικά ΜΜΕ, καταγράφεται η πτώση του αεροσκάφους και μία τεράστια φωτιά να ξεσπά αμέσως. Σε άλλα πλάνα διακρίνεται το αεροσκάφος στο έδαφος, ένα τμήμα του οποίου έχει καεί, με το μπροστινό μέρος του να έχει πλήρως καταστραφεί. Επίσης, σε βίντεο που έρχεται στο «φως» μέσω X (πρώην Twitter), καταγράφονται οι στιγμές που έζησαν οι επιβάτες του αεροσκάφους, λίγο πριν τη συντριβή του, αλλά και αμέσως μετά. Τραυματισμένοι επιβάτες διακρίνονται να περπατούν με δυσκολία από ένα τμήμα της ατράκτου που παρέμεινε ακέραιο.

 

 

Μετά τη συντριβή, το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, αναφέρει το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν διευκρινίζοντας πως στο σημείο της συντριβής επιχειρούν 150 διασώστες. «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, 32 άνθρωποι επέζησαν» από τη συντριβή, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας προς το παρόν. Όλα τα σενάρια εξετάζονται» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως μια ομάδα ερευνητών από το Αζερμπαϊτζάν μετέβη στο Καζακστάν και «εργάζεται στο σημείο».

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Γιατί έπεσε

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της συντριβής. Η Azerbaijan Airlines ανέφερε αρχικά ότι το αεροσκάφος έπεσε σε ένα σμήνος πουλιών, προτού αποσύρει κατόπιν αυτήν τη πληροφορία. Από την πλευρά του, η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας του Καζακστάν έκανε λόγο, σε ένα δελτίο Τύπου, για μια «έκρηξη μίας φιάλης» μέσα στο αεροσκάφος, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την υπηρεσία Flightradar24, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των αεροσκαφών, το Embraer 190 διέσχισε την Κασπία Θάλασσα, παρεκκλίνοντας της κανονικής του πορείας, προτού κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή όπου κατέπεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reutera, το αεροπλάνο πιθανόν άλλαξε πορεία, γιατί βρέθηκε εν μέσω επίθεσης με ντρόουν στη νότια Ρωσία. Επέζησαν οι επιβάτες, που κάθονταν στο πίσω μέρος της ατράκτου, η οποία έμεινε άθικτη. Μάλιστα, αναφέρει πως για αυτό είχε κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, που βρίσκεται στο μονοπάτι της μοιραίας πτήσης και είναι το κοντινότερο στο οποίο θα μπορούσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο. Κάτι που δεν έκανε και αναγκάστηκε να διασχίσει όλη την Κασπία Θάλασσα και να συντριβεί στην άλλη πλευρά της, στο Καζακστάν.

Το Νταγκεστάν, ρωσική δημοκρατία, έχει ιστορικό δράσης αποσχιστικών και τζιχαντιστικών ομάδων. Μάλιστα, τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εξαπολύσει επίθεση με ντρόουν κατά της Τσετσενίας λόγω αντιπαλότητας με το καθεστώς του Καντίρωφ. Μέχρι στιγμής οι Αρχές τηρούν σιγή ιχθύος και δεν έχουν κάνει σχολιάσει ούτε τα όσα μεταδίδει το Associated Press πως είναι πιθανόν το αεροπλάνο να κατέπεσε λόγω παρεμβολών στο GPS του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, που έφθασε στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών, κοντά στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά) μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του και να επιστρέψει επειγόντως στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν. «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη συντριβή (…) και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» είπε ο Αλίεφ σε ένα μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιλχάμ Αλίγιεφ για το δυστύχημα, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ αναγκάστηκε να φύγει από την Αγία Πετρούπολη (όπου είχαμε μία σύνοδο). Ο Πούτιν ήδη του τηλεφώνησε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε σχέση με τη συντριβή του αεροσκάφους του Αζερμπαϊτζάν στο Ακτάου», είπε ο Πεσκόφ. «Συμπάσχουμε με εκείνους που έχασαν τους συγγενείς του και φίλους σε αυτή τη συντριβή και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους επιζώντες».

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ εξέφρασε στο Telegram τα «συλλυπητήριά» του στις οικογένειες των θυμάτων και επισήμανε πως «προσεύχεται για την ανάρρωση» των τραυματιών.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ