Πέμπτη 26/12/2024

Συνταγή για μελομακάρονα με ρακί

Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για παραδοσιακά μελομακάρονα.

Εμείς επιλέξαμε μία συνταγή, η οποία είναι και δοκιμασμένη, για νόστιμα μελομακάρονα από την Κρήτη για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας τα Χριστούγεννα.

Τι θα χρειαστείτε για τη συνταγή:

Ζύμη

  • 500 ml ελαιόλαδο
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 300 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 15 γραμμάρια σόδα
  • 50 ml κονιάκ ή ρακόμελο ή ρακί
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 1,5 κιλό αλεύρι

Σιρόπι

  • 400 ml νερό
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα πορτοκαλιού

Πασπάλισμα

  • 200 γραμμάρια σουσάμι καβουρδισμένο
  • 200 γραμμάρια καρύδια
  • ½ κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Θα αναμίξετε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, ξεκινώντας από το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια θα ρίξετε την κανέλα και το γαρύφαλλο, το κονιάκ ή τη ρακί, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Θα ζυμώσετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μία συμπαγής ζύμη. Στη συνέχεια θα πλάσετε τα μελομακάρονα στο κλασικό τους σχήμα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι καρύδι μέσα στη ζύμη.

Θα τοποθετήσετε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και θα τα ψήσετε για 15 λεπτά στο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Για το σιρόπι θα βάλετε στη φωτιά μία κατσαρόλα, όπου θα ρίξετε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την φλούδα πορτοκαλιού. Θα βράσετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Στη συνέχεια θα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, θα ρίξετε μέσα το μέλι και θα ανακατέψετε.

Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο θα τα αφήσετε να κρυώσουν. Για το μέλωμα τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αφού τα μελώσετε τοποθετώντας τα για λίγα λεπτά μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, αφήστε τα στην άκρη σε μία πιατέλα.

Θρυμματίστε καρύδια και ανακατέψτε τα με το καβουρντισμένο σουσάμι και την κανέλα. Πασπαλίστε τα μελομακάρονα με το μίγμα.

Η συνταγή είναι από την Νεκταρία Κοκκινάκη και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στο YouTube:

Πηγή healthstat.gr

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ