Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έχει στις 11.00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πρόγραμμα εμβολιασμού του κορωνοϊού.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έχει στις 11.00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ατζέντα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Αναφορικά με την εκστρατεία εμβολιασμού, όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και τις αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για άσκηση που δεν έχει προηγούμενο από πλευράς έκτασης και πολυπλοκότητας. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι όροι ασφαλούς μεταφοράς και χώροι σωστής αποθήκευσης, του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Επίσημα χείλη επαναλαμβάνουν ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία. Για το συντονισμό του όλου εγχειρήματος θα λειτουργεί εφεξής στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μία μεγάλη μεικτή ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα αναλάβει το περίπλοκο αλλά και εξαιρετικά σημαντικό αυτό εγχείρημα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η έγκριση του πρώτου εμβολίου, της Pfizer, αναμένεται αύριο, 22 Δεκεμβρίου και οι πρώτες παρτίδες θα παραδοθούν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Από την επόμενη, 27 Δεκεμβρίου, θα είναι δυνατό να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες, καθώς και οι φιλοξενούμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσουν οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα από την οποία έχει προέλθει το 85% των θυμάτων του κορωνοϊού και το 60% των διασωληνωμένων. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός τους θα περιορίσει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης.

Μάχη που έχει διάρκεια

Εκείνο που υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι είναι ότι πρόκειται για μια πανδημία που θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα. Η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων συνιστά μία τεράστια επιτυχία της επιστήμης, όμως η ανάπτυξη επαρκώς διαδεδομένης αντίστασης στον ιό και στη νόσο Covid-19 εκτιμάται ότι απαιτεί τον εμβολιασμό περί του 70% του πληθυσμού.

Συνεπώς, η προφύλαξη και η θωράκιση θα είναι δύο παράλληλες διαδικασίες το επόμενο διάστημα. Τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν μόνο όταν παγιωθεί η πτωτική τάση της πανδημίας. Έως τότε θα χρειαστεί να συνεχίσουμε με περιορισμένες κοινωνικές επαφές και να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας.

Σήμερα το πρώτο μέρος της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων

Σήμερα είναι προγραμματισμένη, η πρώτη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό θα γίνουν δύο καταβολές: η πρώτη σήμερα (21 Δεκεμβρίου), οπότε και θα καταβληθεί από τους εργοδότες το μέρος που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση. Την ίδια μέρα θα καταβληθούν και τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η δεύτερη καταβολή θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου από το κράτος και θα αφορά το ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο.

Συνολικά οι ωφελούμενοι του δώρου Χριστουγέννων ανέρχονται στους 1.060.434 εργαζόμενους και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 152,61 εκατομμύρια ευρώ.

Νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους

Νομοθετικές διατάξεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, προβλέπουν νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση και πληρωμή χρεών προς Δήμους:

Ρυθμίζονται σε 120 δόσεις τα χρέη εφόσον αυτά έχουν δημιουργηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2020.Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι τα 20 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα

· Ρυθμίζονται σε 24 αντί σε 10 οι δόσεις που αφορούν αναδρομικές χρεώσεις από 1 Ιανουαρίου 2020 των ιδιοκτητών ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση διόρθωσης για αδήλωτα τετραγωνικά. Ελάχιστη δόση είναι τα 10 ευρώ. Για τη ρύθμιση αυτή δεν θα χρειάζεται υποβολή αίτησης

· Θεσπίζεται νέα διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα λειτουργήσει από 1 Μαρτίου 2021 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, στην οποία ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει όλες τις οφειλές του προς τους Δήμους της χώρας και να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων σε κάθε έναν από αυτούς

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης φορολογικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών:

· Απαλλαγή από τον ΦΠΑ των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των διαγνωστικών τεστ που στοχεύουν στην πρόληψη και στη διάγνωση του κορωνοϊού

· Ένταξη των πολιτών με αναπηρία όρασης άνω του 80%, σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι 1.650 κυβικών

· Η υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, από το 13% που είναι σήμερα, των ειδών που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης

· Η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, χωρίς την επιβολή προστίμου, οι οποίες αφορούν τα φορολογικά έτη από το 2010 και μετέπειτα, και υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31.12.2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της επικράτειας

· Η παροχή της δυνατότητας στους λογιστές-φοροτεχνικούς οι οποίοι ήταν ασθενείς και νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο λόγω Covid-19, να υποβάλλουν τις πάσης φύσεως δηλώσεις των πελατών τους τον επόμενο μήνα από τον μήνα που έλαβαν εξιτήριο

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr