Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα δυο άξονες: ο ένας είναι η μη διακινδύνευση της πολιτικής σταθερότητας και ο άλλος η εξάντληση των περιθωρίων έτσι ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών.

Τα τελευταία 24ωρα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά κάθε παρέμβασης, κάθε μέτρου που αναμένεται να ανακοινωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να μπουν και άλλα μέτρα στήριξης των πολιτών ειδικά όσον αφορά στις υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ένα μέτρο το οποίο θα προκύψει από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media: «Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025 που ξεκινάει την Τετάρτη θα έχουμε να πούμε πολλά».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα σε όλες και όλους. Θα ξεκινήσω και αυτήν την ανασκόπηση με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς συμπληρώθηκε μία…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, December 8, 2024

Στην κυβέρνηση τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην λειτουργία τους προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών.

Όπως σημειώνουν, οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν με την βοήθεια του κράτους αλλά κυρίως των φορολογουμένων και πρέπει με τη σειρά τους να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι:

Παρέμβαση σε χρεώσεις και προμήθειες που είτε έχουν μειωθεί αλλά όχι ικανοποιητικά και έχουν να κάνουν με τις καθημερινές συναλλαγές, όπως π.χ. μεταφορά χρημάτων, πληρωμή λογαριασμών, μεταφορά από τράπεζα σε τράπεζα.

Επίσης στις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει πίεση ώστε να δίνονται περισσότερα δάνεια σπάζοντας τις αγκυλώσεις που επιβλήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια αλλά χωρίς να περάσουν στο άλλο άκρο. Η μη χορήγηση δανείων και τα εμπόδια που υπάρχουν δημιουργούν στρεβλώσεις και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομική αιμορραγία.

«Βραχνάς» η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Ένας άλλος «βραχνάς» για τους πολίτες είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Εκεί, είναι άγνωστο τι περιθώρια υπάρχουν, ωστόσο αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί όχι πάντως με βίαιες παρεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοκ στο τραπεζικό σύστημα και την λειτουργία του.

Στην κυβέρνηση επίσης παρομοιάζουν με «στάσιμα νερά» την κατάσταση όσον αφορά στην μη εκμετάλλευση των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες. Μια παρέμβαση και σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να βάλει ένα λιθαράκι στην επίλυση της στεγαστική κρίσης.

Αναζητείται επίσης τρόπος να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων και η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο παιχνίδι και τα μη τραπεζικά ιδρύματα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν για σημαντικές παρεμβάσεις και θυμίζουν την φράση του πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή στην συζήτηση για τον κατώτατο μισθό όταν αναφέρθηκε στις τράπεζες και την στάση τους απέναντι στους πολίτες: «Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, δεν μας ικανοποιεί».