Πενήντα έξι ημέρες μας χωρίζουν μέχρι τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα αναδείξουν τον αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου. Ο χρόνος που απομένει είναι αρκετά μικρός εάν αναλογιστεί κανείς ότι για περίπου είκοσι μέρες τον Αύγουστο δεν θα κινείται «φύλλο» καθώς όλα τα στελέχη θα βρίσκονται σε θερινές διακοπές.
Μετά από μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής γεμάτη ένταση και διαφωνίες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπως αναμενόταν άλλωστε, οριστικοποιήθηκε τόσο το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών όσο και οι υποψήφιοι. Η πρόταση που τελικά πέρασε θέλει τις εσωκομματικές εκλογές να πραγματοποιούνται την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο που ακολουθεί, 16 του μηνός. Η τάση των προεδρικών, όσων δηλαδή πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, επιθυμούσε οι κάλπες να στηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.
Με τις ημερομηνίες που επελέγησαν, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το που εκλεγεί θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ώστε να μιλήσει την επόμενη μέρα 17 Σεπτεμβρίου στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., ενώ δεν θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το χρονοδιάγραμμα
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, η πρόταση της πλειοψηφίας για εκλογή στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου πέρασε με 160 ψήφους υπέρ και 88 κατά, ενώ καταγράφηκαν δυο παρών και δύο λευκά. Η εισήγηση (που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή γραμματέας του κόμματος, Γιώργο Βασιλειάδης), προβλέπει: Στις 3 Σεπτεμβρίου: διαρκές συνέδριο, στις 10 Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών και στις 16 Σεπτεμβρίου τον δεύτερο γύρο.
Η πρόταση που κατέβασαν οι «προεδρικοί» 3 Σεπτεμβρίου διαρκές συνέδριο, 24 Οκτωβρίου έκτακτο συνέδριο και 26 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου. Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης που δεν θα είναι τελικά υποψήφιος, πρότεινε την μετάθεση της εκλογής αρχηγού για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Διονύσης Τεμπονέρας και μια μερίδα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά δεν ήταν η πλειοψηφία. Τέλος, ορισμένοι προεδρικοί πρόκριναν μια μέση λύση, ζητώντας εκλογή προέδρου από τη βάση στις 24 Σεπτεμβρίου (α’ γύρος)και 1 Οκτωβρίου (β’ γύρος) σε μια προσπάθεια να υπάρξει περισσότερος χρόνος, ώστε να ανακινηθεί το ενδιαφέρον στις τάξεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μια από τις αγωνίες που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου είναι πόσα από τα περίπου 170.000 μέλη θα προσέλθουν να ψηφίσουν.
Οι υποψήφιοι
Τελικοί υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είναι η Έφη Αχτσιόγλου που φαντάζει και το φαβορί, ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης της «Ομπρέλας» Νίκος Παππάς, ο «προεδρικός» Νίκος Παππάς και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας. Οι δύο τελευταίοι δημοσιοποίησαν τις προθέσεις τους θεσμικά, εντός των οργάνων και όχι με δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.
Ήδη πάντως ξεκίνησαν οι δηλώσεις εύνοιας προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου, λέγοντας πως «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου». Θυμίζουμε ότι ο κ. Βούτσης ανήκει στην εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας», αλλά επιλέγει την κ. Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη γενιά στελεχών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίτσης διαφωνεί με την κάθοδο Τζουμάκα να κατέλθει ως υποψήφιος καθώς και αυτός θέλει να περάσουν τα ηνία του κόμματος σε νεότερα πρόσωπα. «Τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο. Ποιος θα κρατήσει συσπειρωμένο το κόμμα και παράλληλα θα έχει και το μεγαλύτερο πέρασμα στην κοινωνία . Και ο κλήρος πέφτει στην Έφη» σημείωσε.
Και μια παραίτηση
Άξιο μνείας τέλος είναι το γεγονός ότι ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία, διαφωνώντας μεταξύ άλλων με τον «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησε, «οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία. Γι’ αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες εκλογής Προέδρου με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για «σκουπίδια» του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες. Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του». Για την ιστορία, τη θέση του κ. Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας.