Κυριακή 29/12/2024

Σε απόγνωση φωτογράφοι και βιντεογράφοι με την ελάχιστη κρατική οικονομική βοήθεια!

Σε απόγνωση φωτογράφοι και βιντεογράφοι με την ελάχιστη κρατική οικονομική βοήθεια!
Φωτογράφοι και βιντεογράφοι βρίσκονται, σε απόγνωση σε όλη την χώρα, καθώς η πανδημία με τον COVID-19 έχει μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το εισόδημα τους.

Φωτογράφοι και βιντεογράφοι με καταστήματα, γραφεία ή με έδρα στο σπίτι, είδαν από τον Ιανουάριο του 2020 ως σήμερα να έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μείωση των εσόδων και του τζίρου τους, ίσως των τελευταίων δεκαετιών.

Φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους δηλαδή επέλεξαν να παλεύουν μόνοι τους στην εργασιακή αγορά, με τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του επαγγέλματος τους.

Μιλώντας όμως για τον επαγγελματικό χώρο της φωτογραφίας, της λήψης βίντεο και εικονοληψίας γενικότερα, την οποία γνωρίζω πολύ καλά τα τελευταία 16 χρόνια, δεν μπορώ να θυμηθώ χειρότερη περίοδο.

Ακόμα και τα 10 χρόνια της τεράστιας οικονομικής κρίσης λέγαμε ότι “τρέχοντας” παραπάνω και κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα καταφέρναμε να εξασφαλίζουμε ένα πολύ καλό εισόδημα, να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας, να εξασφαλίσουμε μία καλή ζωή για τις οικογένειες μας (χωρίς υπερβολές), όπως αναφέρει το pttl.gr.

Τι άλλαξε με την πανδημία;

Η περίοδος των κοινωνικών εκδηλώσεων για το 2020, δηλαδή η κάλυψη γάμων και βαπτίσεων, η οποία παραδοσιακά ξεκινάει μετά την Κυριακή του Πάσχα και πιάνει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (φυσικά έχουμε και κοινωνικές εκδηλώσεις τους χειμερινούς μήνες αλλά σε μικρότερη ποσότητα), ήταν τραγική, με πολλούς φωτογράφους, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν να έχουν δει μείωση της δουλειάς τους πάνω από 50-60%.

Οι πελάτες των φωτογράφων επέλεξαν να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις τους για το 2021 και όσοι τελικά αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν έστω και με κουτσουρεμένο αριθμό καλεσμένων και χωρίς δεξιώσεις και πάρτι, περιόρισαν αρκετά τα έξοδα τους, σε μερικές περιπτώσεις μη έχοντας φωτογραφική κάλυψη.

Φυσικά οι φωτογράφοι που ασχολούνται περισσότερο με το συγκεκριμένο είδος χτυπήθηκαν και περισσότερο καθώς πρόκειται για ένα είδος φωτογραφίας με κατά βάση συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα στο έτος, η οποία βασίζεται στην παρουσία μεγάλων αριθμών ανθρώπων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η πλειοψηφία των φωτογράφων και βιντεογράφων στηρίζεται κυρίως στον γάμο και την βάπτιση και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει και με αφορμή την πανδημία να αλλάξει, αλλά αποτελεί διαφορετική συζήτηση που θα κάνουμε κάποια άλλη στιγμή.

Επιπλέον η φωτογραφική και βίντεο κάλυψη συνεδρίων αλλά και εταιρικών εκδηλώσεων (π.χ. εγκαίνια καταστημάτων, προωθητικές ενέργειες εταιρειών μέσω εκδηλώσεων για το κοινό) ελαχιστοποιήθηκε και αυτή, καθώς πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.

Δεν ξεχνάμε φυσικά τις δεκάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις που στηρίζονται στην έκδοση φωτογραφικών για δημόσια έγγραφα, ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, στην εκτύπωση φωτογραφιών (η οποία έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν και λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας), τα οποία με τη σειρά τους είδαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη επαγγελματικής φωτογραφίας που μπορούν να δώσουν ένα καλό εισόδημα και δεν εξαρτώνται από την παρουσία πολλών ανθρώπων.

Φωτογράφιση προϊόντων, φωτογράφιση και δημιουργία βίντεο τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων, διαφημιστική φωτογράφιση και δημιουργία βίντεο, είδη όμως που εξαρτώνται από άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες χτυπημένες το ίδιο σκληρά από την πανδημία δύσκολα θα επενδύσουν αυτή την στιγμή σε μία φωτογράφιση, η οποία κακά τα ψέματα, αν και απαραίτητη για την σωστή προώθηση των προϊόντων τους δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή εξόδων.

Ακόμα και η φωτογράφιση πορτραίτων, οικογενειακών ή ατομικών ή επαγγελματικών έχει μειωθεί καθώς οι συνθήκες δυσκολεύουν την επαφή του φωτογράφου με τους πελάτες του, ενώ φυσικά πρόκειται για μία υπηρεσία “πολυτελείας” και όχι βασική ανάγκη που πρέπει να εξυπηρετηθεί άμεσα.

Μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν ακόμα και με αυτές τις συνθήκες της πανδημίας και των δύο lockdown, φωτογράφοι που εξακολουθούν να έχουν δουλειά και project στα οποία εργάζονται, αν και σε μικρότερο βαθμό από το παρελθόν και οι οποίοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των επιχειρησεων τους και τις οικογένειες τους.

Μέσω όμως συζητήσεων με τα μέλη των επαγγελματικών σωματείων ανά την Ελλάδα και μέσω των συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων στην οποία συμμετέχω ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας, η αίσθηση μου είναι ότι αυτοί είναι ένα μικρό μέρος.

Τι κάνει το κράτος;

Με όλα τα παραπάνω κατά νου είδαμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την οικονομική καταστροφή που έχει φέρει η πανδημία.

Δυστυχώς η διαπίστωση μου είναι ότι αυτή η προσπάθεια δεν αγγίζει τον φωτογραφικό χώρο όπως θα έπρεπε (όπως φυσικά και άλλους χώρους του οικονομικού τομέα).

Δίνοντας 800 ευρώ για μία περίοδο σχεδόν 10 μηνών και 3-4 υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν βοηθάς κανένα.

Θα πει κάποιος μα υπάρχουν και άλλα μέτρα που πάρθηκαν για να βοηθήσουν, όμως δεν είναι έτσι ακριβώς.

Η χορήγηση βοήθειας μέσω ΕΣΠΑ φάνηκε τελικά ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τους φωτογράφους (αλλά και άλλα επαγγέλματα), καθώς η δομή των επιχειρήσεων τους, τους αφήνει εκτός.

Επιπλέον η επιστρεπτέα προκαταβολή με την μορφή που δόθηκε μέχρι σήμερα, δηλαδή ένα μικρό δάνειο που πρέπει να επιστραφεί, δεν βοηθάει στην ουσία απλά μετακινεί το πρόβλημα για μεταγενέστερο χρόνο.

Το παραπάνω ισχύει και για άλλα μέτρα που απλά αναβάλουν την πληρωμή υποχρεώσεων όπως ασφάλιση, φόρους κτλ. και δεν ελαφρύνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών.

Ακόμα και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με την μορφή που ακούγεται ότι θα δοθεί αυτή την φορά (2000 ευρώ από τα οποία θα επιστραφούν τα 1000 ευρώ) δεν είναι παρά ένα χανσαπλάστ πάνω σε μία πληγή από πυροβολισμό.

Προσωπικά δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και ποιες δυνατότητες υπάρχουν (αυτό είναι δουλειά όλων αυτών που πληρώνονται από τους φόρους μας για να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών), αυτό όμως που ξέρω είναι ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια.

Με ενοίκια, μισθούς υπαλλήλων, ΕΦΚΑ από 220 ευρώ, έξοδα για ρεύμα, τηλέφωνο κτλ, έξοδα που τρέχουν από ανανέωση εξοπλισμού, διατήρηση ιστοσελίδων, μαρκετινγκ και λοιπά έξοδα, τα οποία τρέχουν κάθε μήνα, η μέχρι τώρα κρατική βοήθεια είναι μία σταγόνα στον ωκεανό (τον Ειρηνικό).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι και αυτοί εργαζόμενοι και θα πρέπει να στηριχτούν τώρα και άμεσα και όχι με μέτρα παρηγοριάς.

Αυτό που συζητιέται πολύ έντονα στους κύκλους των φωτογράφων και βιντεογράφων είναι ότι η παραπάνω κατάσταση ενδέχεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2021 και αν γίνει αυτό πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή ακόμα και να αλλάξουν επαγγελματικό χώρο.

Τα επαγγελματικά σωματεία των φωτογράφων και βιντεογράφων ανά την Ελλάδα και η Π.Ο.Φ. βρίσκονται σε αναβρασμό προσπαθώντας να θέσουν τα παραπάνω ζητήματα στην κυβέρνηση, αλλά δεν νομίζω να γίνει κάτι αν δεν γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι η μέχρι τώρα βοήθεια είναι ελάχιστη.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ