Όχι μόνο από τις αρχές της εβδομάδας αλλά πολύ νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του δύσκολου καλοκαιριού που θα έχουμε μπροστά μας όσον αφορά στις φωτιές. «Κανείς δεν θέλει να ζήσουμε ξανά όσα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Για τον λόγο αυτό ειδικά τα τελευταία δυο 24ωρα που επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι επί ποδός ενώ ενημερώνεται συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ποτέ δεν θα με ακούσετε να σας λέω ότι είμαστε πανέτοιμοι» δήλωνε πριν από περίπου 2 μήνες ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ωστόσο το επιχειρησιακό δόγμα έχει αλλάξει με στόχο να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές σε πρώτο χρόνο.
Η χθεσινή πυρκαγιά στο Κορωπί ήταν μια πρόβα τζενεράλε για όλους τους επιτελείς και όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές πρόλαβαν τα χειρότερα. Μάλιστα όπως σημείωναν καθοριστικό ρόλο, εκτός από την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων, έπαιξε και ο καθαρισμός των οικοπέδων που είχε γίνει.
Και μπορεί χθες όλα τα βλέμματα να έπεσαν στη μεγάλη φωτιά στο Κορωπί, όμως ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε να αντιμετωπίσει και κατάφερε τις περισσότερες φορές να σβήσει εν τη γενέσει τους δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Μόνο χθες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας από το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα εστία.
Αποκάλυψε επίσης ότι οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί.
«Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό», είπε ο υπουργός.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ποια μέτρα λαμβάνονται
Ήδη έχει δαπανηθεί μεγάλο μέρος των πόρων στο πρόγραμμα antinero 415,1 εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό) για την πρόληψη και προστασία των δασών. Το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι ενεργό μέχρι το 2025, υλοποιεί παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών, αλλά και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Επίσης, ειδικά για τις δασικές περιοχές έχουν γίνει εργασίες όπως καθαρισμοί, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών και δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Έχουν συν τοις άλλοις γίνει πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και για εκείνους που προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια.
Στο παιχνίδι έχει μπει και η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιείται το πολύ χρήσιμο όπως αποδείχθηκε 112, ενώ υπάρχει επιτήρηση δασών με drones.
Ειδικά ως προς τα νέα drones χρησιμοποιούνται ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.
Τα drones πετούν μέρα και νύχτα ασταμάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ημιαστικές- ημιδασικές περιοχές της Αττικής.
Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πάντως ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν ότι η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής από όλους καθώς η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του άνυδρου χειμώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη.
πηγη:Newsbeast