Σάββατο 15/06/2024

POS: Τελεσίγραφο έως τις 29 Φεβρουαρίου – Έρχονται βαριές «καμπάνες»

Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσες εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων POS δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι κυρώσεις θα είναι σκληρές καθώς κάποιοι φαίνεται ότι κωλυσιεργούν στην αναβάθμιση των λογισμικών με στόχο τη μετάθεση εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS, και κάποιοι άλλοι λειτουργούν με τη λογική της νέας παράτασης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιρειών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων. Παράλληλα είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους έως τις 29/2.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης, καθώς πέραν του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίησή του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων.

Το έργο της διασύνδεσης πρόκειται να ολοκληρωθεί και ο καθένας οφείλει να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες που του αναλογούν, αναφέρουν από το υπουργείο.

Το μητρώο POS

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/9/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του ∆εκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Επάρκεια τερματικών

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια POS στην αγορά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ οι υπόχρεες επιχειρήσεις των 35 νέων κλάδων στους οποίους επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα έχουν πληθώρα επιλογών. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις, με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ