Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Τώρα, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ θα μπορούσε τελικά να μας πείσει να καταναλώνουμε περισσότερα φασόλια, ξηρούς καρπούς, σταυρανθή λαχανικά, αβοκάντο και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Metabolism» διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων είχαν αντικαρκινική δράση.
Εντόπισαν άμεσες επιγενετικές αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια, που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διακοπή ή τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης κυτταρικής ανάπτυξης, που αποτελεί τη βάση του καρκίνου.
«Διαπιστώσαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της τροποποίησης της γονιδιακής λειτουργίας, που έχει αντικαρκινική δράση και πιστεύουμε ότι αυτός είναι πιθανώς ένας κοινός μηχανισμός, επειδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που προκύπτουν από την πέψη των ινών μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα», εξήγησε ο γενετιστής Μάικλ Σνάιντερ.
«Η διατροφή των ανθρώπων είναι πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες και αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμά τους δεν τροφοδοτείται σωστά και δεν μπορεί να παράγει όσα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας πρέπει. Αυτό δεν είναι καλό για την υγεία μας», πρόσθεσε.
Δεδομένης της ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν την έρευνα για τις πιθανές επιδράσεις της διατροφής και της θεραπείας του καρκίνου.
«Με τον εντοπισμό των γονιδιακών στόχων αυτών των σημαντικών μορίων μπορούμε να καταλάβουμε πώς οι φυτικές ίνες ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα και τι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του καρκίνου», κατέληξε ο Σνάιντερ.
Πηγή: Medicalxpress