Ήταν Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981 και στον Πειραιά ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στην εικοστή αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δυστυχώς ο αγώνας δεν έμεινε στην ιστορία για το αγωνιστικό του σκέλος, αλλά για την τραγωδία που σήμανε την απώλεια 21 ανθρώπινων ζωών.
Οι γηπεδούχοι ήταν πρωτοπόροι και οι φιλοξενούμενοι ακολουθούσαν με δύο βαθμούς διαφορά.
Οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Περσίας, Νικολούδης, Αναστόπουλος Ορφανός, Γαλάκος.
Α.Ε.Κ.: Οικονομόπουλος, Αρδίζογλου, Μανωλάς, Καραβίτης, Παραπραστανίτης, Θώδης, Βλάχος, Ελευθεράκης, Κώττης, Μπάγεβιτς, Μαύρος.
Η αγωνιστική εξέλιξη με το τελικό 6-0 υπέρ των ερυθρόλευκων όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους φίλους τους.
Κατά την αποχώρησή τους μετά τη λήξη του αγώνα, στις σκάλες κάποιοι παραπάτησαν και έπεσαν και όσοι ακολουθούσαν που δεν έβλεπαν τι γίνονταν μπροστά, έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο, καταπλακώνοντας και ποδοπατώντας όσους προηγούνταν.
Επίσης στην έξοδο τα τουρνικιέ όπως είχε αναφερθεί ήταν μισάνοιχτα με αποτέλεσμα η ροή εξόδου να είναι αναντίστοιχη της ροής προσέλευσης προς την έξοδο δημιουργώντας συνωστισμό. Ο τοξοειδής διάδρομος στο πέταλο κάτω από την θύρα δεν επέτρεπε την ορατότητα για τα όσα εξελίσσονταν μπροστά.
Το αποτέλεσμα ήταν 21 νεκροί και αρκετοί τραυματίες.
Τα θύματα της Θύρας 7
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)
Η είδηση σόκαρε την Ελλάδα και τις ώρες εκείνες έγινε μεγάλη κινητοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όμως το κακό είχε ήδη γίνει και η μεγαλύτερη τραγωδία στα ελληνικά γήπεδα είχε γραφτεί.
Στον απόηχο της τραγωδίας η δικαστική εξέλιξη οδήγησε στο εδώλιο πέντε φύλακες και πέντε αστυνομικούς. Τα κατασκευαστικά λάθη που είχαν επισημανθεί από την αστυνομία θεωρήθηκαν πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί λόγω παρόδου πενταετίας από την κατασκευή του γηπέδου. Το 1984 οι αστυνομικοί αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, οι φύλακες καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 10 ετών στον καθένα, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ το 1986 στη δίκη σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκαν.
Τόσο οι φύλακες, όσο και οι αστυνομικοί μάλλον ήταν «οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης», αφού είχαν προηγηθεί λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων μικρής έκτασης παραπλήσια περιστατικά με ελαφρά τραυματίες, αλλά όπως φαίνεται δεν αξιολογήθηκαν σωστά για να προληφθούν τα χειρότερα.
Η τραγωδία όπως ήταν αναμενόμενο ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε και από τα διεθνή ΜΜΕ.
Σε ετήσια βάση γίνεται μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν και διοργανώνεται από τον Ολυμπιακό εθελοντική αιμοδοσία.
Το μνημόσυνο στις 8/2/2024
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει πως την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στις 15:00, θα τελεστεί στο χώρο του μνημείου στο “Γ. Καραϊσκάκης” το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7.
43 χρόνια μετά η ημέρα αυτή αποτελεί πάντα ημέρα μνήμης για την οικογένεια του Ολυμπιακού και το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.
Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».
πηγη:ertnews.gr