Τρίτη 23/07/2024

Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας

Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θέτει στόχο από τις αρχές του 2024 αφενός να ισχύσει η διασύνδεση με τους μισθούς, αφετέρου να μην κόβεται το επίδομα στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στους μερικώς απασχολούμενους.

Οι αλλαγές που έχουν κλειδώσει από την επιτροπή που εισηγήθηκε το θέμα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του επιδόματος ανάλογα με την αμοιβή, όσο αφορά το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν θα κόβεται για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνο, όσο και τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, σύμφωνα με την Απογευματινή:

1. Άνεργος που είχε μερική απασχόληση από α418 ευρώ, λαμβάνει επίδομα ανεργίας 359,25 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και τρία τέκνα (τέσσερα προστατευόμενα μέλη δηλαδή), δικαιούται προσαύξηση 40% και το επίδομα θα είναι 503 ευρώ.

2. Άνεργος με εκ περιτροπής εργασία (δυο τρεις φορές την εβδομάδα) με μισθό κάτω από 209 ευρώ θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας 239,5 ευρώ. Η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες.

3. Για ανέργους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε 239,5 ευρώ από τον τρέχοντα μήνα. Στα παραπάνω ποσά επιδομάτων προστίθεται και οι προσαυξήσεις που δικαιούνται άνεργοί ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, εφόσον δεν εργάζονται. Δηλαδή άνεργος λαμβάνει 479 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και δυο τέκνα ως προστατευόμενα μέλη, δικαιούται το επίδομα προσαύξηση 30% και το τελικό ποσό θα είναι 622,7 ευρώ.

4. Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν την επιδότηση των 80 ημερών, η διάρκεια της επιδότησης ακολουθεί αυτή των κοινών ανέργων και στην περίπτωση των παλαιών ασφαλισμένων εξαρτάται επιπλέον από τον αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη τετραετία πριν από την έναρξη της επιδότησης. Δεν πρέπει δηλαδή να έχουν ληφθεί κατά την περίοδο αυτή πάνω από 400 επιδόματα.

5. Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που μένουν άνεργοι θα λαμβάνουν το 50% του μέσου μισθού τους για διάστημα έξι μηνών, με την επιδότηση σταδιακά να μειώνεται στα σημερινά επίπεδα των 479 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.2000 ευρώ την τελευταία τριετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα 600 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες ανεργίας.

Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100.000.000 ευρώ με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το 55% του βασικού ημερομίσθιου, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια και πόσες εισφορές έχουν καταβάλει.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ