Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σακχαρώδη διαβήτη, στη χώρα μας.
Οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια, ενώ ήδη η νόσος έχει αρχίσει να προκαλεί βλάβες στην υγεία τους.
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος, αναφέρεται στους κινδύνους που διατρέχει ένας διαβητικός ασθενής, όταν δεν ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
«Τα άτομα με διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο».
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του FrederickBanding ο οποίος -σε συνεργασία με τον Charles Best– συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921.
Σήμερα, τρεις επιστημονικοί φορείς διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο, στοχεύοντας στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), σε συνεργασία την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με περίπτερο στο χώρο του Ζαππείου, προχωρούν, σήμερα, σε ενημέρωση του κοινού, με ειδική έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την πρόληψη του διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης.
Ταξινομείται αιτιολογικά σε 4 κατηγορίες αλλά δυο είναι οι συχνότερες μορφές του:
Ο ΣΔ τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.
Ο ΣΔ τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψή της. Κύρια αιτία του είναι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή της ασθένειας και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.
Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές (με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό σύστημα) οι οποίες είναι:
* Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
* Η διαβητική νεφροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση.
* Η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό.
* Καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια..
Με απλούς αριθμούς:
- Οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο οι οποίοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχονται 537 εκατομμύρια.
- Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα.
- Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Διαβήτη.
- Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
- Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).
- Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.
- Περίπου 212.400.000 άνθρωποι ή οι μισοί από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και, συνεπώς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, μαζί με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προσπαθεί να οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων, με εξειδίκευση στο διαβήτη, σε όλη την επικράτεια. Στόχος η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.
Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων, που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της.
Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται αφενός, μεν, σε αλλαγή του τρόπου ζωής αφετέρου, δε, σε κατάλληλα φάρμακα. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου αίματος ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και κυρίως οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές.
Για σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να ελεγχθεί όποιος ανήκει στις εξής ομάδες:
- Είναι άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) και αν επιπρόσθετα έχει έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:
-Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά)
-Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
-Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL])
-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
-Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσαακάνθωση)
- Έχει ιστορικό προδιαβήτη
- Έχει ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Είναι άνω των 45 ετών
- Έχει λοίμωξη από HIV (ιό του AIDS).
Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον ανά τριετία, με πιθανό πιο συχνό έλεγχο, ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.
Οι επιστήμονες συνιστούν σε όλους:
- Τον έλεγχο του σωματικού βάρους
- Τη διακοπή του καπνίσματος
- Τη σωστή διατροφή (αποφυγή ζωικού λίπους)
- Καθημερινό περπάτημα για 30 λεπτά,
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Διατήρηση της χοληστερίνης στα επιτρεπόμενα όρια
Πηγή:ertnews.gr