Μια χρονιά που θα καθορίσει σε πολιτικό επίπεδο τις εξελίξεις έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας είναι αυτή που ξεκίνησε με σημαντικά πολιτικά ορόσημα.
Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η Ελλάδα έγινε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο. Και αυτό θεωρείται ένα γεγονός μεγάλης σημασίας καθώς η χώρα μας καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Με μακροχρόνιους πλέον πολέμους να μαίνονται και με την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο η χώρα μας θα επιχειρήσει, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσα από τον ρόλο αυτό που αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Στο εσωτερικό πεδίο το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον πρωθυπουργό και την απόφαση που θα λάβει όσον αφορά στο πρόσωπο που θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στα μέσα Μαρτίου και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του με τις διεργασίες να ξεκινούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κομματική συσπείρωση στη ΝΔ.
Όποια και αν είναι η απόφασή του κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και δείχνουν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας όλους να στηρίξουν την επιλογή Μητσοτάκη προκειμένου ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας να έχει καθολική αποδοχή.
Αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν βέβαιο, ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό έως τις αρχές της Άνοιξης και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να υπάρξει ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ήδη υπάρχει λίστα με υπουργούς – υφυπουργούς που έχουν πάρει κίτρινη κάρτα λόγω αναποτελεσματικότητας. Άλλωστε, στην επόμενη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα στόχος είναι να μειωθούν οι εξωκοινοβουλευτικοί και να αξιοποιηθούν περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές.
Πάντως, να σημειωθεί ότι όπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν λειτουργεί εν θερμώ και θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή όταν εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Το δεύτερο μισό του 2025 αναμένεται να εκκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία όπου και εδώ απαιτούνται συναινέσεις καθώς όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές στο Σύνταγμα. Παράλληλα όμως δηλώνει ότι θα προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση ειλικρινώς ως προς τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
πηγη:Newsbeast