Σάββατο 15/06/2024

Γιατί οι σκύλοι κρύβουν το φαγητό τους

Πόσες φορές έχετε βρει φαγητό του σκύλου σας κρυμμένο κάτω από κάποιο μαξιλάρι του καναπέ ή μέσα στο κουτί με τα παιχνίδια του;

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί εμφανίζει αυτή τη συμπεριφορά και κρύβει μερικές κροκέτες ή τις αγαπημένες του λιχουδιές στα πιο απίθανα μέρη.

Ευτυχώς, για εμάς τους περίεργους, υπάρχει εξήγηση. Ας δούμε, λοιπόν, 4 λόγους για τους οποίους τα τετράποδα φιλαράκια θάβουν το φαγητό τους.

1. Είναι μέρος του αρχαίου σκυλίσιου DNA τους

Οι σκύλοι δε ζούσαν ανέκαθεν με τους ανθρώπους. Ζούσαν στη φύση, σε αγέλες με τις οποίες έκαναν τα πάντα μαζί, από το να κυνηγάνε παρέα μέχρι και το να κοιμούνται πλάι πλάι. Μάλιστα, υπήρχε και ανταγωνισμός με άλλες αγέλες ως προς το θέμα του φαγητού. Γι’ αυτό το λόγο συνήθιζαν να κρύβουν το φαγητό τους ώστε να διασφαλίσουν ότι θα υπήρχε πάντα ένα σνακ σε περίπτωση που πεινάσουν. Εκτός από αυτό, μπορεί ορισμένες περιόδους να μην υπήρχε δυνατότητα να κυνηγήσουν, άρα έπρεπε να έχουν αποθηκεύσει τροφή για τις δύσκολες στιγμές. Αυτή η συμπεριφορά, παρατηρείται και σήμερα καθώς είναι μια συνήθεια χιλιάδων χρόνων που έχει χαραχτεί στο σκυλίσιο DNA και μάλλον είναι δύσκολο να την «αποβάλουν». Όσο και αν οι σκύλοι πλέον είναι μέλη της οικογένειας και αντιμετωπίζονται ισάξια, μπορεί βαθιά μέσα τους να θέλουν να κρύβουν το φαγητό και τις λιχουδιές τους για να μην τις πάρουμε εμείς.

2. Δεν πεινάνε

Σκέφτεστε ότι είναι περίεργο να μην πεινάει άλλο αυτό το τριχωτό πλάσμα; Κι όμως! Ένας σκύλος μπορεί να κρύβει το φαγητό του γιατί δεν πεινάει άλλο. Ή μπορεί να το κρύβει γιατί το έχετε μάλλον παρακάνει και του δίνετε τόσες πολλές λιχουδιές που μπούχτισε ο δόλιος. Οπότε, σκέφτεται να τις κρύψει πίσω από μαξιλάρια και κάτω από πολυθρόνες για να τις φάει όταν πραγματικά θα θέλει. Περίεργο κι όμως αληθινό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ελαττώσετε λίγο τις λιχουδιές που προσφέρετε στο κουτάβι σας και να του δίνετε μόνο όσες πρέπει. Είναι σημαντικό να έχετε όρια τόσο στην σκυλοτροφή όσο και στις λιχουδιές για να μη δημιουργηθούν προβλήματα βάρους.

3. Έχουν άγχος

Δυστυχώς, δεν είναι όλα θέμα DNA ή ότι ο σκύλος χόρτασε και δε θέλει να φάει άλλο. Μερικά σκυλάκια έχουν αντιμετωπίσει κάποιες δύσκολες καταστάσεις όπως είναι η κακοποίηση και η εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να κάνουν να φάνε για μέρες. Ή μπορεί να έχουν ζήσει με άλλα σκυλιά τα οποία να έτρωγαν και το δικό τους φαγητό, όποτε όλο αυτό να τους έχει δημιουργήσει άγχος και γι’ αυτό να κρύβουν το φαγητό τους. Καλό είναι να συζητήσετε με κάποιον εκπαιδευτή ή κτηνίατρο για το πώς μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει καλύτερα και να χαλαρώσει.

4. Θέλουν να παίξουν

Δεν πρέπει να πηγαίνει ο νους μας πάντα στο κακό. Μπορεί ένα κουτάβι να κρύβει τις αγαπημένες του λιχουδιές γιατί το βρίσκει διασκεδαστικό. Θέλει να τις θάβει στο πιο περίεργο μέρος και όταν θέλει να παίξει να πηγαίνει να τις βρίσκει και φυσικά να τις καταβροχθίζει.

Υπάρχουν φυλές επιδίδονται περισσότερο στο κρύψιμο της τροφής;

Ορισμένες φυλές σκύλων εμφανίζουν συχνότερα αυτή τη συμπεριφορά σε σχέση με άλλες. Αυτό συμβαίνει λόγω γενετικής προδιάθεσης. Κάποιοι σκυλιά όπως είναι τα Dachshunds, τα Beagles, τα Basset Hounds, τα Miniature Schnauzers και τα Terriers εκτράφηκαν για να κυνηγούν, οπότε έχουν ένα ένστικτο να σκάβουν και να κρύβουν πράγματα. Αυτή η συμπεριφορά έχει περάσει από γενιά σε γενιά και γι’ αυτό εξακολουθούν να την παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα, ίσως πιο έντονα από άλλα σκυλιά.

Τελευταίες σκέψεις

Είναι αστείο το γεγονός ότι το φαγητό και οι λιχουδιές του κουταβιού σας μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο στόμα του ή να τηλεμεταφερθούν με κάποιο μαγικό τρόπο στο πιο απίθανο μέρος του σπιτιού. Αν το φουντωτό σας φιλαράκι κρύβει το φαγητό του, μην το επιπλήξετε. Το κάνει γιατί θέλει να διασκεδάσει, δε θέλει να φάει άλλο και γιατί είναι στη φύση του. Αν έχετε την υποψία ότι το κάνει λόγω άγχους καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν/μία ειδικό.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ