Το να αισθανόμαστε φουσκωμένοι μετά από ένα λουκούλλειο άρα συνήθως και λιπαρό γεύμα, είναι αναμενόμενο. Το φούσκωμα όμως που δεν υποχωρεί μετά από λίγες ώρες ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός ή έμετος, μπορεί να είναι ανησυχητικό.
Σύμφωνα με διατροφολόγους αυτό θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά με την διαδικασία της πέψης και την υγεία του εντέρου.
Σοβαρά αίτια που μπορεί να υποκρύπτονται πίσω από τον συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων είναι κάποιο πεπτικό πρόβλημα ή ηπατική νόσος έως γαστρίτιδα ή καρκίνος.
Ωστόσο, αν το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς είναι περιστασιακό χωρίς άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, τότε κάποιες αλλαγές στην διατροφή μπορούν να βοηθήσουν.
Βέβαια, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι συχνά διαφοροποιούνται και τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν το ενοχλητικό φούσκωμα. Στατιστικά πάντως, κάποιες τροφές φαίνεται να είναι οι συνήθεις ύποπτοι…
Οι 6 τροφές που μας φουσκώνουν
1. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Υπ αριθμόν ένα εχθρός Το νάτριο. Είναι η ουσία που κατεξοχήν ευθύνεται για κατακράτηση υγρών. Βέβαια, το νάτριο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού επομένως δεν πρέπει να αποκλείεται από την διατροφή. Όμως η ποσότητα αλλά και η πηγή προέλευσης του έχει μεγάλη σημασία. Όταν βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες, κονσέρβες, αλλαντικά, ακόμα και σε προϊόντα όπως τα κουλούρια του εμπορίου και κάποια είδη ψωμιού, σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση συναφών τροφίμων πρέπει να αποφεύγεται.
2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα κρέατα, τυριά που συνήθως περιέχουν πολλά ακόρεστα λιπαρά, απαιτούν πολύ περισσότερη ώρα για να χωνευτούν εξηγεί η κλινική διατροφολόγος Kristin Gillespie. “Αυτές οι τροφές, καθώς κινούνται πιο αργά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα” προσθέτει. Το American Heart Association συνιστά τέτοιου είδους τρόφιμα να αντιστοιχούν στο 5-6% των ημερήσιων θερμίδων, επομένως σε όχι περισσότερες από 120 θερμίδες σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα.
3. Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά σε κάθε μορφή, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του παγωτού και του τυριού, μπορεί να δημιουργήσουν φούσκωμα εξαιτίας της λακτόζης που περιέχουν. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολία στην πέψη της λακτόζης, ειδικά οι ηλικιωμένοι ενήλικες. Εάν διαπιστώσετε ότι τα γαλακτοκομικά σας ενοχλούν αλλά δεν θέλετε να τα αποκλείσετε από την διατροφή σας, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα ενζύμου πριν την κατανάλωση τους για να βοηθήσετε το σώμα σας να διασπάσει τη λακτόζη.
4. Μήλα: Αν και αδιαμφισβήτητα αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή, τα μήλα είναι πλούσια σε φρουκτόζη και με την σειρά της η φρουκτόζη είναι συχνά υπεύθυνη για φούσκωμα στην κοιλιά, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Τα μήλα θεωρούνται επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, ένα αγγλικό ακρωνύμιο για τα σάκχαρα που το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, λέει το Πανεπιστήμιο Monash. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια και τα κάσιους είναι επίσης τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP.
5. Όσπρια: Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, αυτές οι τροφές διαθέτουν και σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και αποτελούν πηγές θρεπτικών συστατικών, σημειώνει το Harvard Health. Οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας, λένε οι ειδικοί. Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το ενοχλητικό φούσκωμα που προκαλούν είναι η σταδιακή αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών παράλληλα με την αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού που θα βοηθήσει τις φυτικές ίνες να αποβληθούν από το σώμα πιο εύκολα.
6. Τα Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, η ρόκα και τα λαχανάκια Βρυξελλών – είναι μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων, οδηγώντας σε φούσκωμα, εξαιτίας μια ουσίας που περιέχουν, της ραφινόζης. Αντί να τα κόψετε εντελώς από το διαιτολόγιο σας, προσπαθήστε να δείτε αν είναι κάποιο συγκεκριμένο από αυτά που σας προκαλεί πρόβλημα. Κατόπιν, εντάξτε το πάλι στην διατροφή σας σταδιακά και σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
Οι τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα
1. Αγγούρι: Το ταπεινό αγγουράκι, με 96% περιεκτικότητα σε νερό, είναι σταθερός σύμμαχος της ομαλής πέψης για τους περισσότερους. Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν επίσης ένα φλαβονοειδές με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που θα μπορούσε να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά.
2. Γιαούρτι: Σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά το γιαούρτι είναι ένα θαύμα της φύσης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος. Τα φυσικά προβιοτικά που περιέχει, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και βελτιώνουν τη γενική υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, περιέχει επίσης προβιοτικά, με συχνά θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των φουσκωμάτων.
3. Σπαράγγια: Αυτό το λαχανικό της άνοιξης, έχει σημαντικές διουρητικές ιδιότητες εξαιτίας της ουσίας ασπαραγίνης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Μέσω της ούρησης, το σώμα αποβάλλει την περίσσεια αλατιού και νερού, με αποτέλεσμα πιο επίπεδη κοιλιά.
4. Μπανάνες: Οι μπανάνες καταπολεμούν το φούσκωμα και εμποδίζουν την κατακράτηση νερού λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που είναι σημαντικός για τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Εκτός από τις μπανάνες, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα κολοκυθάκια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.
πηγη: News4Health.gr