Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).
Όσους πιάνει συχνά πόνος στην κοιλιά σχετικός με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται:
- φούσκωμα, ή πρήξιμο
- αίσθηση υπερβολικού, ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό
- σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- δυσκοιλιότητα ή διάρροια (σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά)
- περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στην μέση, δύσπνοια κ.ά.
- άγχος (36% έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού)
- συμπτώματα κατάθλιψης (35% έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους
πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ