Παρασκευή 27/12/2024

Νέο φάρμακο υπόσχεται την επιμήκυνση της ζωής στους σκύλους

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι που ανήκουν σε πιο μεγαλόσωμες φυλές ζουν λιγότερο από τους πιο μικρόσωμους.

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί να σας συμβούν, καθώς αποτελεί την πύλη σε μια νέα ζωή, γεμάτη συναισθήματα τόσο έντονα που συγκρίνονται με λίγα πράγματα. Ταυτόχρονα, όμως, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός σκύλου είναι σχεδόν πάντα πολύ μικρότερο από αυτό ενός ανθρώπου, κάτι που οδηγεί σε μονόδρομο με τέλος την οδύνη.

Λόγω της σημασίας του συναισθηματικού δεσμού που δημιουργείται, σχεδόν κανείς δεν μετανιώνει που έβαλε έναν σκύλο στη ζωή του, ακόμα κι αν, αναπόφευκτα, έρχεται η στιγμή που η καρδιά του γίνεται χίλια κομμάτια λόγω της απώλειάς του. Όλοι μας, όμως, έχουμε ονειρευτεί την πιθανότητα να αυξανόταν με κάποιο μαγικό τρόπο το προσδόκιμο επιβίωσης του σκύλου μας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εργάζονται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η πιθανότητα επιμήκυνσης της ζωής του σκύλου σας να μην αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην αρχή του μήνα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Loyal ανακοίνωσε ότι βρίσκεται, πλέον, ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία ενός φαρμάκου που θα επιμηκύνει τη ζωή του αγαπημένου φίλου του ανθρώπου. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έγραψε σε ένα γράμμα που απευθυνόταν στη Loyal, αντίγραφο του οποίου η εταιρεία παραχώρησε στους Times: “Τα δεδομένα που παρείχατε επαρκούν για να δείξουν ότι η προσδοκία να λειτουργήσει [το φάρμακο] βρίσκεται εντός των ορίων του λογικού.”

Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί και δεν είναι ακόμα προσβάσιμο στους κηδεμόνες σκύλων. Η Loyal ελπίζει να λάβει έγκριση υπό προϋποθέσεις το 2026 κάτι που θα της επιτρέψει να ξεκινήσει την προώθηση του φαρμάκου την ίδια χρονιά, ακόμα και πριν ολοκληρωθούν εκτενείς κλινικές μελέτες.

Ποια είναι τα φάρμακα που μπορεί να επιμηκύνουν τη ζωή ενός σκύλου;

Η Celine Halioua, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Loyal, δήλωσε ότι το φάρμακο θα μπορεί να υποσχεθεί τουλάχιστον έναν επιπλέον χρόνο υγιούς διαβίωσης για τους χνουδωτούς μας φίλους. Δεν είναι ακόμα γνωστό το αν το φάρμακο θα πετύχει, τελικά, τον στόχο του. Μια μικρής κλίμακας έρευνα έχει δείξει ότι η ουσία LOY-001 που περιέχει το φάρμακο μπορεί να αμβλύνει μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά η Loyal δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι μπορεί να επιμηκύνει τις ζωές των λατρεμένων μας ζώων συντροφιάς. Το σημαντικό φαίνεται να είναι ότι το γράμμα που έλαβε η Loyal από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δείχνει την προθυμία του να διαπραγματευτεί την έγκριση ενός τέτοιου φαρμάκου.

Το LOY-001 δεν είναι η μοναδική προσπάθεια για την επιμήκυνση της ζωής των σκύλων. Μια ομάδα ερευνητών “τρέχει” μια κλινική δοκιμή της ουσίας rapamycin στους σκύλους. Η ουσία αυτή φαίνεται να επιμηκύνει τη ζωή ποντικών εργαστηρίου. Ακόμα, η Loyal ετοιμάζει κλινική μελέτη με σκύλους για ένα άλλο φάρμακο, το LOY-002.

Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις;

Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν την αυξημένη ταχύτητα με την οποία τρέχει η επιστήμη, και τη σοβαρότητα με την οποία οι ειδικοί και οι ρυθμιστικοί φορείς αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. Το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες έχουν σκύλο και γνωρίζουν την ένταση και το βάθος των δεσμών που δημιουργούνται μεταξύ ανθρώπων και ζώων, μπορεί να μας καθησυχάσει σχετικά με την προτεραιότητα που θα πάρουν τέτοια εγχειρήματα.

Φυσικά, όπως κάθε τέτοια κοσμοϊστορική εξέλιξη, έτσι και αυτή εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με το τι θα σημαίνει η επιτυχία του εγχειρήματος, όπως λέει ο Daniel Promislow, βιογεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Washington και διευθυντής του Dog Aging Project που “τρέχει” τη δοκιμή για το rapamycin.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να επιμηκύνουν τις ζωές σκουληκιών, μυγών, και ποντικών, μεταβάλλοντας γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση. Μπορεί αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο να μοιάζει αδιανόητο, αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο να οδηγηθούμε, κάποια στιγμή, και στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής με τη χρήση φαρμάκων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιμήκυνση της ζωής των σκύλων είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο, μεταξύ άλλων επειδή μέσω της γήρανσης των σκύλων, μπορούμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και γερνούν οι άνθρωποι.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να αναλογιστεί κανείς είναι το κόστος του φαρμάκου. Η Halioua προβλέπει ότι το LOY-001 ενδέχεται να κοστίζει διψήφιο αριθμό δολαρίων κάθε μήνα. Φυσικά, προκύπτουν ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την πιθανή εκμετάλλευση της ανάγκης των κηδεμόνων να επιμηκύνουν τις ζωές των κατοικιδίων τους, ειδικά στην περίπτωση που τα φάρμακα διαφημιστούν ως “πηγές νεότητας” χωρίς να ληφθούν υπόψη ζητήματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Άλλωστε, οι σκύλοι δεν μπορούν να συναινέσουν στη λήψη ενός φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη Halioua, μέχρι τώρα η χειρότερη παρενέργεια που έχει προκληθεί από το LOY-001 είναι προσωρινά, ελαφριά γαστρεντερικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, εγγυάται ότι τα στάνταρ σχετικά με την ασφάλεια θα είναι εξαιρετικά υψηλά.

Φυσικά, εκτός από την πιθανότητα κυκλοφορίας τέτοιων φαρμάκων, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να επιμηκυνθεί η ζωή ενός σκύλου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και περίθαλψη όλοι οι σκύλοι, και κάθε κηδεμόνας να παρέχει στο κατοικίδιό του επαρκή σωματική και πνευματική άσκηση.

Με πληροφορίες από New York Times

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ