Μουσείο Ακρόπολης: Ειδικά διαμορφωμένα λείζερ του ΙΤΕ για τα γλυπτά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Μία πρωτοποριακή τεχνολογία καθαρισμού με λέιζερ χρησιμοποιείται για την συντήρηση των Καρυάτιδων στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τον Μάρτιο του 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού των γλυπτών από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), τα έτη 2002 – 2005.

 

Το σύστημα που χρησιμοποιείται έχει αναπτυχθεί ειδικά για τα γλυπτά της Ακρόπολης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης.

 

Πρόκειται για ένα Q-switchedNd:YAG σύστημα λέιζερ, με εκπομπή στο βασικό μήκος κύματος (1064 nm) και στην 3η αρμονική (355 nm), με δυνατότητα λειτουργίας στο καθένα μήκος κύματος ανεξάρτητα ή ταυτόχρονα και στα δύο μαζί.

 

Η δυνατότητα ρύθμισης των αναλογιών, μεταξύ των δύο ενεργειών, οδηγεί σε ασφαλή απομάκρυνση των επικαθήσεων, χωρίς αλλοιώσεις των αρχαίων επιφανειών. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός σε 56 γλυπτά και θραύσματα των συλλογών του Μουσείου.

 

Η μεθοδολογία αυτή που είναι μοναδική παγκοσμίως, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια Λέιζερ του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία σε συνεργασία με την ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) και την Α ΕΠΚΑ (Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) σε πολλά από τα Γλυπτά της Ακρόπολης (συμπεριλαμβανομένων της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα, της Ζωφόρου του Ναού της Νίκης Αθηνάς, των Μετώπων και των γλυπτών που βρίσκονται στα αετώματα του Παρθενώνα).

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr