Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η ολοσχερής καταστροφή σε αμπελοκαλλιέργειες, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, δενδροκαλλιέργειες αλλά και κηπευτικά από τον παγετό τον περασμένο χειμώνα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται με πρωτοβουλία της επιτροπής Γεωργίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, με δήλωσή του χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής να φέρει το θέμα των σοβαρών επιπτώσεων του πρόσφατου εαρινού παγετού στους αγρότες, στην προσεχή Ολομέλεια.
Όπως αναφέρει, οι καταστροφές, που υπέστησαν σχεδόν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι άνευ προηγούμενου και οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν απώλειες ιστορικών διαστάσεων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως το 100% των καλλιεργειών.
Τα αποτέλεσματα του παγετού είναι ήδη ορατά στη χώρα μας καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, δενδροκαλλιέργειες αλλά και κηπευτικά.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, τονίζει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αποτελεί ένα θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες μας για αναζήτηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σε κάθε συζήτηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ, όπως προσφάτως στη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οίνου στην οποία συμμετείχε, αποδίδουν καρπούς.
Η συχνότητα των φυσικών καταστροφών αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και πρέπει πέρα από τον ΕΛΓΑ και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να βελτιώσουμε τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων της ΚΑΠ προκειμένου να μπορούμε να αναπληρώνουμε το χαμένο εισόδημα των αγροτών μας για τέτοιες μεγάλες απώλειες παραγωγής
Αναλυτική η προφορική ερώτηση της Επιτροπής Γεωργίας που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα:
«Οι παραγωγοί φρούτων και οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν πληγεί σοβαρά από τον δριμύτερο μετά το 1991 εαρινό παγετό. Οι γεωργοί αντιμετωπίζουν απώλειες ιστορικών διαστάσεων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως το 100% των καλλιεργειών. Η κλιματική αυτή καταστροφή μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη οικονομική ζημία σε ορισμένους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πληγεί από την κρίση COVID-19.
Η συχνότητα αυτών των φυσικών καταστροφών αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προσαρμόσει τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων που διαθέτει προκειμένου να παρασχεθεί στους γεωργούς αποτελεσματικότερη στήριξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει, στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), τη βελτίωση αυτών των εργαλείων και ζητεί μια μείζονα τροποποίηση της περιόδου αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των απωλειών που υφίστανται οι γεωργοί. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία για να τεθεί το πρόβλημα αυτό και να καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης της νομοθεσίας της ΕΕ.
Σχεδιάζει η Επιτροπή μέτρα για τη βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, μεταξύ άλλων παρέχοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη χρήση καινοτόμων εργαλείων στα στρατηγικά σχέδια;
Προτίθεται να προτείνει μέτρα για να βοηθήσει τους πληγέντες γεωργούς να εξουδετερώσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από τον παγετό;
Τι δράσεις σχεδιάζει στον τομέα της έρευνας με στόχο να βελτιωθεί η προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή;»