Κορονοϊός: Τι ισχύει για την άδεια των εργαζόμενων γονέων που τα παιδιά τους νοσούν – Όσα προβλέπει η τροπολογία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

 

‘Αδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται να λάβουν έως τις 15 Απριλίου 2022 οι εργαζόμενοι γονείς ιδιωτικού τομέα που έχουν παιδιά τα οποία νοσούν από τον κορονοϊό, όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Η άδεια είναι πενθήμερη ενώ θα  δίνεται  και η δυνατότητα παράτασης.

Αναλυτικά, στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

Αναμορφώνονται τα μέτρα διευκόλυνσης των γονέων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των τέκνων τους. Συγκεκριμένα, έως την 15η.4.2022 δικαιούνται, για χρονικό διάστημα έως 5 ημερών

– να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ή

– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19 (επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων), που χορηγείται για τις  4 πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την  5η ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας.
Οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

άδεια ειδικού σκοπού

Ειδική άδεια ασθένειας σε εργαζομένους ιδιωτικού τομέα  που νοσούν  από τον κορονοϊό

 Στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται ότι παρέχεται, έως την 15η.4.2022, η δυνατότητα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών, δυνάμενο να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα:
– να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ή
– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
Χορηγείται η ανωτέρω ειδική άδεια επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου, αναγνωρίζεται ως άδεια ασθένειας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
πηγη: enikos.gr

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr