Λόγω κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς. Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.
Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τα γιορτινά τραπέζια
Παράλληλα οι ειδικοί που κάνουν λόγω για κορύφωση του νέου κύματος κορωνοιού στα τέλη Γενάρη 2024, επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας όπως χρήση μάσκας σε υγειονομικές μονάδες, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι σχεδόν 10 θάνατοι ημερησίως από τον covid, οι δεκάδες διασωληνώσεις κυρίως ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (σε σύγκριση με πέρυσι τον μήνα Δεκέμβριο), αλλά και ο διπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία μόνο το τελευταίο 24ωρο, οδηγεί τους λοιμωξιολόγους στην προτροπή τους να σπεύσουν για εμβολιασμό.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open σημείωσε πως είναι σημαντική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. «Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε.
«Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορωνοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δε σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορωνοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορωνοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορωνοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».
Το εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης προβληματίζει τους ειδικούς
H αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η γρίπη που σαρώνει επανέφερε τις μάσκες. Τα νοσοκομεία συνεχώς γεμίζουν αν αναλογιστεί κανείς και τα πολλά περιστατικά άλλων εποχικών λοιμώξεων. Η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, ενώ απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοιού και της γρίπης.
Η ισχυρή σύσταση του ΕΟΔΥ για μάσκα σε Νοσοκομεία και εμβολιασμό
Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα».