Κορονοϊός: Αυτή είναι η άγνωστη παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιληπτικές κρίσεις ή επιληψία μέσα στους επόμενους έξι μήνες από ό,τι ασθενείς με γρίπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Πότε είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημειώνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων κατά τους έξι μήνες μετά από μόλυνση από το COVID-19.

Αυτό, μάλιστα, αφορά τον γενικό πληθυσμό και όχι όσους πάσχουν από επιληψία!

Ο αυξημένος κίνδυνος εντοπίζεται, παράλληλα, περισσότερα στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, αλλά και περισσότερο σε άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία για λοιμώξεις COVID-19.

Παρόλο που ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός, τα στοιχεία – σύμφωνα με το Sciencedaily – έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από το Covid-19 είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις από ό,τι εκείνα που είχαν προσβληθεί από γρίπη.

Ο Ley Sander, ιατρικός διευθυντής της Εταιρείας Επιληψίας και καθηγητής Νευρολογίας στο UCL, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα και θα συμβάλει στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του Covid-19. Τόνισε όμως ότι ο συνολικός κίνδυνος επιληψίας ήταν πολύ χαμηλός και οι άνθρωποι θα πρέπει να διαβάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας με προσοχή.

Αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβόλιαζονται όλοι κατά του Covid-19, δήλωσε ο καθηγητής Sander. Ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τον ίδιο τον ιό, αλλά και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr