Καμπανάκι για την χαλάρωση των πολιτών στα μέτρα κατά του κορωνοϊού και την πληθώρα κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, έκρουσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Οπως τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.
Αναφορικά με τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κορωνοιό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα».
Όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.
«Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά» είπε και επανέλαβε ότι κατά την εκτίμησή του στην Ελλάδα έχουμε 10.000-15.000 πραγματικά ενεργά κρούσματα. «Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.
«Χαλαρώσαμε όλοι» είπε ο κ. Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται δουλειά για να ρίξουμε τα κρούσματα σε χαμηλότερους αριθμούς.
«Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό, κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο, θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε», κατέληξε.