Στην Ξάνθη βρέθηκαν εσπευσμένα σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Νίκο Χαρδαλιά μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Ξάνθη.
«Τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στη Ξάνθη θα αντιμετωπιστούν με τον επιστημονικό τρόπο που είναι γνωστός», τόνισε από την Ξάνθη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο Σωτηρης Τσιόδρας ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων την οποία απέδωσε στην κόπωση αλλά τόνισε «είναι κρίμα να πάει τόση θυσία χαμένη». Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕ Ξάνθης και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας, τοπικοί παράγοντες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.), συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκαν χθες το βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τσιόδρας: Κάναμε μεγάλη προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη
Όπως τονίστηκε, είναι κομβικής σημασίας η ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα και πρέπει να πεισθούν ιδιαίτερα οι νέοι, που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν τα τοπικά ΜΜΕ. Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε σε όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη», ανέφερε, σύμφωνα με το iefimerida.gr.
Χαρδαλιάς: Σε επτά μέρες θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγάλη και συντονισμένη για επτά ημέρες και αφού εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για να ληφθούν νέες αποφάσεις. Ήδη, ξεκίνησαν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από αύριο θα είναι σαρωτικοί, προκειμένου να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της επιδημίας. Συμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο στρατός
Τσιόδρας: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί ελέγχους στην περιοχή
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχαν οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς με τοπικούς φορείς, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε «Είχαμε μια τοπική έξαρση κυρίως στο δήμο Μύκης όπου ανήκει ο Εχίνος. Πολλά από τα κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς». Η αντιμετώπιση, όπως είπε, θα γίνει με τον επιστημονικό τρόπο που είναι γνωστός, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, τον περιορισμό και απομόνωση των κρουσμάτων και νοσηλεία των πιο βαριών περιστατικών. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην περιοχή και θα πραγματοποιεί ελέγχους.
Ομόνοια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια από όλους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας συνέστησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τσιόδρας: Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα
«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην Ξάνθη με εδικό κλιμάκιο και ομάδες που θα κάνουν έλεγχο του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία. Νομίζω ότι με επιστημονικούς όρους θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στην περιοχή. Υπήρχε μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε μια κόπωση του πληθυσμού, είναι κατανοητό αυτό, μια κούραση απ’ όλους, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε».
Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξημένη έξαρση των κρουσμάτων στην Ξάνθη ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Αν δεν προσέξουμε, αν χαλαρώσουμε, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως και από ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει εδώ στην περιοχή που νοσηλεύονται αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, τότε, μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται». Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί και θα μηδενιστεί.
Χαρδαλιάς: Δύσκολα τα επόμενα 24ωρα
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι στόχος της σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς ήταν η οριστικοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό», επισήμανε ο υφυπουργός, «να συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα, αλλά με τον μοναδικό τρόπο που οι κάτοικοι του Εχίνου και της Ξάνθης έδωσαν τη μάχη στο πρώτο στάδιο και την κέρδισαν, έτσι πρέπει ουσιαστικά να κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη που θα δοθεί τις επόμενες μέρες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Κάνουμε έκκληση και παράκληση προς όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα. Δεν υπάρχει τυπικά κάτι άλλο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, αν τα τεστ γίνουν, αν υπάρχει συνεργασία, που υπήρχε μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα. Χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται συνεργασία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε όλη τη χώρα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε σε επαγρύπνηση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν ότι αυτός ο όμορφος τόπος πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά και για να γίνει αυτό, για να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι, πρέπει και στους τέσσερις δήμους να δώσουμε τα επόμενα 24ωρα την κοινή μάχη του περιορισμού του ιού». Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ θα ορίσει επιδημιολογικό και οργανωτικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό των ομάδων που θα κάνουν τα δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης.