Ο Θάνος Πλεύρης είχε μιλήσει το πρωί για εκτίναξη των κρουσμάτων σήμερα με πάνω από 15.000 νέες διαγνώσεις, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ.
Ο Υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων πριν από τις 3 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ωστόσο, νέες πληροφορίες τελικά κάνουν λόγο για πάνω από 18.000 κρούσματα σήμερα. Με αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν τελικά πριν την Πρωτοχρονιά.
Η πανδημία και η μετάλλαξή της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδο. Αυτή η άνοδος προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.
«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».
Τι ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση
«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παραλλαγή Όμικρον είναι μεν μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι επίσης κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο έως τριπλάσιο.
«Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» συμπλήρωσε η ειδικός.
Τα νέα μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα ισχύσουν την Πρωτοχρονιά προβλέπουν:
- υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
- ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για τη διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής που επί του παρόντος επιτρέπεται
- χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
- υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων
- αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες
- τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας
Σε κάθε περίπτωση με την Μετάλλαξη Όμικρον πια να καλπάζει, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο και θέλουν την κυβέρνηση να επισπεύδει την εφαρμογή των μέτρων είτε την παραμονή Πρωτοχρονιάς είτε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.