Εκτενή αναφορά στις επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη έκανε ο πρωθυπουργός, στη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Είπε ότι τα γεγονότα αυτά μας στεναχωρούν και μας κινητοποιούν, για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, και οι υπαίτιοι να δικαστούν από τη δικαιοσύνη. Επανέλαβε ότι γίνονται παρεμβάσεις κατά του bullying στα σχολεία, και πως είναι σημαντικό να υπάρχει ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών στις γειτονιές. Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ανέφερε χαρακτηριστικά, πως “πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια”, και θεώρησε πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει, δεύτερο πραγματογνώμονα.
Από την πρώτη Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάνω από 800 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα, ενω τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ.
«Σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο, κατά την οποία τέθηκαν τα ερωτήματα περί μπαζώματος και δύο εξαφανισμένων βαγονιών. «Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Είναι λογικό η διαδικασία στη Βουλή να πολιτικοποιηθεί με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».
«Στο περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας, είναι αδιανόητα πράγματα ο Κ. Βελόπουλος να προσπαθεί να χτίσει καριέρα πάνω στα Τέμπη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Η άποψη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παρά να καταθέσουν αίτημα Προκαταρκτικής Επιτροπής με συγκεκριμένο όμως κατηγορητήριο για απόδοση ποινικών ευθυνών», πρόσθεσε.
«Δεν θέλουμε ξανά έξι χρόνια όπως στη δίκη στo Μάτι», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για διαδικασία που έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, με πάνω από 30 κατηγορούμενους.
Σχετικά με τις εικασίες για «μπάζωμα» είπε: «Τι να συγκαλύψουμε. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές, στον τόπο της τραγωδίας όπου βρέθηκα την επόμενη ημέρα. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σορούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».
«Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά.»
«Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» τόνισε. Ερωτηθείς αν είναι αυτή τη στιγμής ο σιδηρόδρομος απάντησε: «Είναι όσο μπορεί κουβαλώντας τις χρόνιες παθογένειες. Η Σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, μέχρι που χτύπησε ο Daniel».
Παρεμβάσεις κατά του μπούλινγκ στα σχολεία
Για τα φαινόμενα βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τόσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. «Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας. Σχετικά με το μπούλινγκ στα σχολεία ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη. «Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.
Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.
«Η κυβέρνηση απαντάει στην ακρίβεια με αυξήσεις μισθών»
«Αισθάνομαι ισχυρή αντιπολίτευση αλλά είναι από τα προβλήματα των πολιτών. Συνάντησα ξανά τους αγρότες έχουν πραγματικά προβλήματα, σκύβουμε πάνω στα προβλήματα και προφανώς δεν τα κάνουμε όλα τέλεια αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε απόντες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απρίλιου θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
«Η κυβέρνηση απαντάει στην ακρίβειαμε μέτρα κατά των ανατιμήσεων και με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους», τόνισε.
«Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια υποστήριξε ότι αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα « Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε.
«Στόχος μέσα στην τετραετία να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ»
Αναφορικά με τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον σχολιάζοντας ότι «αυτοί που θα πρέπει να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες». Για τους ευάλωτους πολίτες, ο γιατρός θα πληρώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι από την τσέπη του ασθενούς, είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στις υποδομές του ΕΣΥ. Η πανδημία άφησε πολλές πληγές, αλλά και διπλάσιες ΜΕΘ, περισσότερο ιατρικό προσωπικό, σημαντικούς πόρους χρηματοδότησης που ενίσχυσαν την πρόληψη, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας: «Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ τώρα ξεκινάει, ενώ βλέπουμε ήδη τις πρώτες ψηφίδες. Είναι έργο που θα απαιτήσει μια τετραετία».
Πανεπιστήμια: «Περίμενα ότι τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ θα οικοδομούσαμε συναίνεση»
«Στο επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που δεν μπορεί να δίνει ελεύθερη επιλογή στους φοιτητές, δεν μπορεί να απαντήσει κανείς», είπε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την αλλαγή στο άρθρο 16 ο πρωθυπουργός είπε ότι έπεται ενώ για την ώρα κινούμαστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει.
«Δεν θέλουμε Πανεπιστήμια της αρπαχτής. Το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη να αλλάξουμε το άρθρο 16. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και προφανώς θα κριθεί το ζήτημα στο Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου αναμένονται προσφυγές».
Ο νόμος δεν αφορούσε μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά κατά 85% τα δημόσια Πανεπιστήμια. Κάποιοι που έχτισαν καριέρες πάνω στο ισχυρό φοιτητικό κίνημα τώρα αισθάνονται κάπως άβολα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η «διαχωριστική γραμμή, είναι όχι δίδακτρα, αλλά δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια». Όσοι έχτισαν την καριέρα τους θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά, αυτή είναι κατάκτηση για την μεταπολίτευση»,πρόσθεσε.
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι «όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, που να μπορούν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και τη ΝΔ σην Ευρώπη».
«Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αν εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις».
Σχετικά με την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και επέμεινε ότι το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και το αρμόδιο υπουργείο.
Χαρακτήρισε σημαντική την επιστολική ψήφο, υπενθυμίζοντας ότι αφορά και εργαζόμενους, φοιτητές, ΑμΕΑ, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή ως τα τέλη Απριλίου.
«Ενας από τους λόγους που στην Ελλάδα η άκρα Δεξιά δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι είναι επειδή καταφέραμε να ελέγξουμε το Μεταναστευτικό, είπε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προγραμματίζεται μέσα στον Μάιο, η ανταποδοτική του επίσκεψη στην Άγκυρα.
«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ακόμα και αν δεν το λύσουμε αυτό το θέμα μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία ελικόπτερα Romeo που παρέλαβε προ ημερών η χώρα, στα F-16 που εκσυγχρονίζονται, τη Belara,και τα Rafale.