Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, έπεσαν οι υπογραφές της σύμβασης για τον Άγιο Μηνά και μπαίνει πλέον σε “τροχιά” υλοποίησης μετά από χρόνια αναμονής και υπομονής η πρώτη oργανωμένη αναστήλωση-αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου, 129 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του.
Αποκατάσταση η οποία φαντάζει ως επείγουσα και αναγκαία από…χθες, καθώς ο Μητροπολιτικός ναός-ορόσημο του Ηρακλείου , εκπέμπει σήμα κινδύνου, παρουσιάζοντας εκτεταμένες φθορές και ζημιές οι οποίες επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με εμφανείς πλέον τις ρωγμές στα τόξα, στις κολόνες και στα καμπαναριά…
Το έργο προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, είχε περάσει από διάφορα κύματα σε επίπεδο χρηματοδοτικό-γραφειοκρατικό. Ως γνωστόν, αρχικά είχε ενταχθεί στην Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, σε μια κίνηση «αβροφροσύνης» εκ μέρους του δήμου καθώς επέλεξε αρχικά να βγάλει άλλα έργα από το ΣΒΑΑ και να βάλει αυτό αν και δεν ήταν αμιγώς αρμόδιος και άρα θα μπορούσε να επιλέξει να εξοικονομήσει τα 5 εκατ. ευρώ για άλλα, δικά του καθαρά έργα. Τελικά στην πορεία άλλαξε η αρχική απόφαση και ο σχεδιασμός. Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Μηνά έμεινε εκτός της λίστας έργων του δήμου ως προς Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και το «λίφτινγκ» του Μητροπολιτικού Ναού «κλείδωσε» να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ ( Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης ) που διαχειρίζεται η περιφέρεια Κρήτης.
Ο »λαβωμένος» Άγιος Μηνάς εκπέμπει sos
Το αναγκαίο έργο με τις παρεμβάσεις στερέωσης, αναστήλωσης και αποκατάστασης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά θα γίνει με βάση τη μελέτη που έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Εκτεταμένες ζημιές, προβλήματα και παθογένειες καταγράφει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά η ειδική μελέτη που εκπόνησε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το επιστημονικό, ερευνητικό έργο που υλοποιήθηκε εντόπισε την έντονη επιβάρυνση που εμφανίζουν τα καμπαναριά με έμφαση στο βόρειο, ενώ ηπιότερες είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του μνημείου.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν σωρευμένες βλάβες στα κωδωνοστάσια λόγω των σεισμικών καταπονήσεων, φθορές που συνδέονται με την υγρασία, την αλμύρα της θάλασσας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επίδραση μιας σειράς περιβαλλοντικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν με τις μηχανικές φθορές, ενώ επίσης εντοπίστηκε διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων, των μαρμάρων και των λίθων του ναού, με έμφαση στις περιδέσεις του τρούλου.
Παράλληλα καταγράφηκε στο εσωτερικό του ναού, σε πολλά σημεία των μαρμάρων, ότι υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση αλάτων που προκαλεί διάβρωση. Οι επεμβάσεις που αφορούν στη θεμελίωση του κτηρίου εστιάζονται στην εξωτερική περίμετρο και αφορούν αφενός σε εργασίες αποστραγγιστικές και αφετέρου σε εργασίες ενεμάτωσης. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της ανερχόμενης υγρασίας είναι απαραίτητη η κατασκευή περιμετρικής αποστραγγιστικής τάφρου με διάτρητο σωλήνα για την απομάκρυνση των υδάτων.
Προβλέπεται η αποκάλυψη θεμελίων για ενίσχυση με ενεμάτωση και κατασκευή στραγγιστηρίου. Επίσης προβλέπεται καθαίρεση όλων των επιχρισμάτων εξωτερικά και εσωτερικά, όπου δεν υπάρχει αγιογράφηση, και ενεμάτωση στα σημεία αυτά με χαμηλή πίεση.