Ηράκλειο: Νέα διαδικτυακή απάτη με θύματα σε Κρήτη, Σπέτσες, Άνδρο και Θεσσαλονίκη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Μία ακόμη υπόθεση διαδικτυακής απάτης, με προεκτάσεις και εκτός Κρήτης, αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία Ηρακλειώτη, ο οποίος βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη να χάνει 18.000 ευρώ.Ο φερόμενος ως δράστης, 61 ετών από χωριό του δήμου Μαλεβιζίου, κατάφερε παριστάνοντας τον ειδικό στους υπολογιστές, να εξαπατήσει τουλάχιστον τέσσερις ανυποψίαστους πολίτες σε Ηράκλειο, Άνδρο, Σπέτσες και Θεσσαλονίκη, αποσπώντας τους συνολικά 32.550 ευρώ.

Ο καταγγελλόμενος φέρεται, εμφανιζόμενος ως τεχνικός – σε μία περίπτωση μεγάλης εταιρείας- να καλούσε τα θύματά του, από τα οποία ζητούσε να τους εγκαταστήσει διάφορα προγράμματα, ανάμεσά τους και λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπολογιστές. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποσπάσει κωδικούς και 18.000 ευρώ από Ηρακλειώτη. Ο τελευταίος κατήγγειλε την σε βάρος του απάτη στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου και η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στα ίχνη του 61 ετών άνδρα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ακόμη ότι με τον ίδιο τρόπο είχε καταφέρει να εξαπατήσει τουλάχιστον τρεις ακόμη πολίτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας η δράση του είχε λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα από την 10.01.2022 έως και την 24.01.2022 διέπραξε τέσσερις απάτες μέσω υπολογιστή σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας, Ηράκλειο, Άνδρο, Σπέτσες, Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα θύματά του και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τα έπεισε να εγκαταστήσουν πρόγραμμα στον υπολογιστή τους, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε αυτούς και στη συνέχεια, αποσπώντας τραπεζικούς κωδικούς, προέβη στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, που ανέρχεται συνολικά στις 32.550 ευρώ. Σε βάρος του 61 ετών άνδρα, που δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, σχηματίστηκε δικογραφία. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
• Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr