Ενισχύεται η κατ΄οίκον νοσηλεία σε ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το οποίο, μαζί με άλλα δύο, είναι τα πρώτα στη χώρα που θα εφαρμόσουν το νέο θεσμό συνδυασμένης ενδο – εξωνοσοκομειακής φροντίδας, Hospital at Home.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις εκλογές και προβλέπει το πλαίσιο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (ΚΟΝ), που είναι η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές, καθώς και εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν να υλοποιούν κατ’ αρχάς το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και στη συνέχεια το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και το ΠΑΓΝΗ.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης, το ΠΑΓΝΗ ήδη, εδώ και δέκα χρόνια, έχει αναπτύξει δομή κατ’ οίκον νοσηλείας, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από το 2020 και μετά και σήμερα εξυπηρετεί 85 ασθενείς με νευρολογικά και παθολογικά προβλήματα.
Η ήδη λειτουργούσα δομή, για την οποία, όπως είπε, η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υπερήφανη, θα ενισχυθεί από την δημιουργία της νεάς, η οποία θα συμπεριλάβει και ογκολογικούς ασθενείς. Η ΚΟΝ, όπως εξήγησε, θα δημιουργηθεί με την εκταμίευση των προβλεπόμενων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Θα γίνει πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτή, θα ακολουθήσει η εκπαίδευσή τους και άμεσα θα λειτουργήσει η νέα δομή. Η ένταξη των ασθενών στο πρόγραμμα αυτό θα γίνεται με ιατρικά και κοινωνικά κριτήρια, μετά από αξιολόγηση από το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό. Και αυτό που διαφοροποιεί επί της ουσίας το νέο πρόγραμμα από την ήδη υφιστάμενη δομή είναι ότι επεκτείνεται και στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, θα είναι συνδυασμένη ενδο – εξωνοσοκομειακή νοσηλεία, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Μάλιστα, το πρόγραμμα, που θα εξυπηρετεί κυρίως παθολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς, με την επέκταση των κτιριακών υποδομών της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, θα μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς, όπως εξήγησε ο κ. Κτενιαδάκης. Για την εφαρμογή του, πρόσθεσε, θα «δεσμευθούν» 4 γενικές κλίνες και μία στη ΜΕΘ, προκειμένου να διατεθούν, εφόσον χρειάζεται, στους εξυπηρετούμενους ασθενείς.
Η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία αφορά δύο κατηγορίες: Ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, με διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα) και ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα. Επίσης, αφορά σε ογκολογικούς ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.
Με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου δημιουργήθηκε ο πυρήνας μελέτης για την κατ’ οίκον νοσηλεία και μετά από πολλή δουλειά εκ μέρους υγειονομικών, του ΟΔΙΠΥ του ίδιου του ΓΓ Υγείας, οι υπουργοί Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα υπέγραψαν το νομικό πλαίσιο λειτουργίας.
«Θα προσφέρονται υπηρεσίες κατ’ Οίκον Νοσηλείας σε ασθενείς με νευρολογικά πνευμονολογικά και ογκολογικά προβλήματα. Εδώ αξίζει να πούμε ότι από το 2020 η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία που λειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ και ενισχύθηκε ακόμα και κατά την πανδημία με δικό της όχημα και νοσηλευτή έχει φροντίσει πάνω από 1000 ασθενείς μέχρι τώρα. Ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ασθενείς με πολλαπλές ανάγκες, ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης ΗΔΗ στο Νοσοκομείο μας δέχονται την φροντίδα από υγειονομικούς της ειδικής μας Ομάδας. Αξίζει σε όλους μια καλύτερη υγεία και όταν νοιάζεσαι πραγματικά για τον άνθρωπο μπορείς να προσφέρεις. Έτσι Προχωράμε” ανέφερε, χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Κτενιαδάκης.
πηγη:ertnews.gr