Με κινητοποιήσεις και παραιτήσεις των αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης και εντάσσονται στο πλαίσιο των κλιμακούμενων αντιδράσεων απέναντι στη διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, της οποίας την αποπομπή ζητούν.
Αφορμή για τον αναβρασμό που επικρατεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα των εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων, αποτέλεσαν οι πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης για την αντικατάσταση του διευθυντή του ΤΕΠ και την κατ’ οίκον επίσκεψη από ιατρό εργασίας σε τρεις αναισθησιολόγους που νόσησαν από κορονοϊό, ο οποίος τους ζήτησε να υποβληθούν σε rapid test.
Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ζήτησε χθες τη μη ανανέωση της θητείας της διοίκησης του νοσοκομείου και την άμεση απομάκρυνσή της. «Σε κάθε άλλη περίπτωση σας προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων από τους αναισθησιολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη συμπαράσταση της κοινωνίας της Κρήτης» αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθυνόμενοι στον υπουργό.
Οι επίμαχες αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συζητήθηκαν αναλυτικά στην γενική συνέλευση που έγινε στο νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης. Εκεί, όπως ανέφερε στο ertnews ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης, διατυπώθηκε η απόφαση από το σύνολο των αναισθησιολόγων να παραιτηθούν, εφόσον ανανεωθεί η θητεία των διοικούντων. Παράλληλα, αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μορφή και ο χρόνος των οποίων θα αποφασίζεται από επόμενες συνελεύσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη, εκτός από τις απειλούμενες παραιτήσεις, αμεσότεροι σχεδιασμοί για κυλιόμενες στάσεις εργασίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν κυρίως τα τακτικά ραντεβού και τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη (17/1) το πρωί θα γίνει νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ στις 6.30 το απόγευμα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν τα συλλογικά όργανα εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορείς της πόλης (δήμος, περιφέρεια, επιμελητήρια), προκειμένου να ενημερωθούν για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφονται οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζομένους σε αυτές τις αποφάσεις. Κατηγορούν την διοίκηση του νοσοκομείου για “τρομοκρατική, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά”.
Όπως αναφέρουν: «… Από τις απαγορεύσεις της για να μην κάνουμε δηλώσεις στα ΜΜΕ οι εκλεγμένοι του σωματείου και η τριμελής επιτροπή των γιατρών, την απαξιωτική και απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρηθεί, τα συνεχή εντέλλεσθε των μετακινήσεων και τις ανακλήσεις των αδειών. Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και διευθυντών τμημάτων, όπως και τώρα του Διευθυντή των ΤΕΠ».
Καλούν, ακόμη, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ» που, όπως υποστηρίζουν, “επανειλημμένως προσβάλλει και μειώνει τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλεί την κοινωνία και τους ασθενείς”.
Επίσης, καλούν τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου (μέλη ΔΣ, Επιστημονικού Συμβουλίου) να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα και ζητούν την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου «που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε διοικητή».
Σημειώνεται πως την απομάκρυνση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ ζητά με ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ ανακοίνωση κατά της στάσης του διοικητή του νοσοκομείου Γ. Χαλκιαδάκη εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, που συγκλήθηκε με απόφαση του κοσμήτορα Γ. Κοχιαδάκη, ενώ τέθηκε και από την διοίκηση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου προς τον διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριο Παπαβασιλείου, στη συνάντηση που είχαν χθες.