Γρίπη και παιδί

Της Γαρυφαλλιάς Κωνσταντάκη*

 

 

Η γρίπη όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μία ιογενής λοίμωξη προκαλώντας από ήπια έως σοβαρή νόσο. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την επιδημία του 2009 απασχολεί ετησίως την κοινή γνώμη ποικιλοτρόπως, είτε με το αν είναι απαραίτητη η εμβολιαστική κάλυψη, είτε με την αύξηση των κρουσμάτων ανά περιόδους, κ.ο.κ.

Οφείλουμε επομένως να αναφέρουμε λίγα πράγματα για τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν 3 τύποι. Ο τύπος Α, ο τύπος Β και ο C. Ξεκινώντας από το τέλος ο τύπος C είναι γονιδιακά σταθερός προκαλώντας ήπια συμπτωματολογία από το αναπνευστικό. Στη συνέχεια ο ιός τύπου Β είναι γονιδιακά ασταθής προσβάλλοντας το αναπνευστικό, προκαλώντας έτσι επιδημικές εξάρσεις κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας και τέλος ο ιός τύπου Α με το μεγαλύτερο αριθμό υποτύπων, χαρακτηρίζεται από μεγάλη γονιδιακή αστάθεια προσβάλλοντας τον άνθρωπο, πουλιά και οικόσιτα ζώα. Χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες ανάλογα με τις 2 επιφανειακές πρωτείνες του που σημειώνονται με τα γράμματα Η (16) και Ν (9), συνδυασμός των οποιών μας οδηγεί σε 144 στελέχη. Αυτά που μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως τα στελέχη Η3Ν2 και Η1Ν1.

Η μετάδοση 1 ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως και 7 ή περισσότερες σπανιότερα ημέρες μετά, γίνεται με τα σταγονίδια είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε από αντικείμενα ή επιφάνειες όπου έχουν ακουμπήσει φορείς ή νοσούντες από τον ιό. Η διαφορά με τα παιδιά είναι ότι η μεταδοτικότητα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ΄ότι στους ενήλικες.

Η συμπτωματολογία είναι συνήθως θορυβώδης με πυρετό με φρίκια, βήχα, ρινίτιδα, μυαλγίες, αρθραλγίες, κεφαλαλγία, κόπωση, έμετοι και διαρροικές κενώσεις. Κάποιες φορές ακολουθούν επιπλοκές όπως ωτίτιδα, μυοκαρδίτιδα με κυριότερη την πνευμονία. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και 2 περίπου εβδομάδες.

Αυξημένη δραστηριότητα του ιού παρατηρείται στα μέσα Δεκέμβρη με κορύφωση τα τέλη Φλεβάρη γι’ αυτό κ η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό θεωρούνται οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής παιδιατρικής εταιρείας θεωρείται πως ο καθολικός εμβολιασμός >6μηνών αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη, με μείωση των ιατρικών επισκέψεων γι αυτό τον λόγο κατά 50-75%.

Η ανοσοποίηση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λοίμωξης από γρίπη, για αυτό και δε θα έπρεπε να διχάζει πλέον. Είναι αρκετά ασφαλές με σχετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τοπικές αντιδράσεις με ευαισθησία στο σημείο χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία και χαμηλή πυρετική κίνηση. Στα παιδιά >9 ετών χορηγείται μία δόση , ενώ σε μικρότερη ηλικία 2 δόσεις σε αρχόμενη εμβολιαστική κάλυψη ή σε πλημμελή εμβολιασμό.

Δεν υπάρχει αντένδειξη σε παιδιά με αλλεργία στο αυγό και αυτό μπορεί κάθε γονιός να το συζητήσει με τον παιδίατρό του. Επίσης σημαντικό είναι η χορήγησή του στις έγκυες σε όλα τα στάδια της κύησης και κατά το θηλασμό προστατεύοντας παθητικά τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δε δύναται να εμβολιαστούν.

Και όπως επισημαίνεται πάντα επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία η αποφυγή συγχρωτισμού, ο καλός αερισμός των χώρων, το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών, η σωστή διατροφή, η ξεκούραση, η άθληση και φυσικά ο εμβολιασμός αποτελούν τα καλύτερα μέτρα για αποφυγή νόσησης ή σύντομης ανάρρωσης από τον ιό της γρίπης.

 

*Η Γαρυφαλλιά Κωνσταντάκη είναι παιδίατρος

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr