Χωρίς «ίχνος δημοσιονομικού χώρου από δω και πέρα», κατά την έκφραση του Θόδωρου Σκυλακάκη, για να ικανοποιήσει αιτήματα των αγροτών που παραμένουν στα μπλόκα, αλλά και χωρίς αμιγώς κυβερνητική πλειοψηφία στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τους δύο αυτούς σκοπέλους μέσω των οποίων έχουν έρθει στο προσκήνιο ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική από την μία και εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ από την άλλη.
Στο αγροτικό μέτωπο, όπου η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο περαιτέρω παρέμβασης, τα μηνύματα συγκλίνουν πως η πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα παραμένει σε αγωνιστική εγρήγορση και είναι ισχυρή η άποψη υπέρ της καθόδου και στην Αθήνα.
Αποφάσεις θα ληφθούν στην σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, στην οποία είναι στραμμένο το βλέμμα και του Μεγάρου Μαξίμου.
Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο και έχει δώσει όχι μόνο απαντήσεις σε άμεσα αιτήματα, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις σε ζητήματα κόστους παραγωγής όπως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ελπίζει παράλληλα ότι τα πρώτα ρήγματα που εμφανίστηκαν στις χθεσινές αγροτικές συνελεύσεις θα αποτελέσουν απαρχή για αποδυνάμωση της δυναμικής των κινητοποιήσεων η οποία θα οδηγήσει τελικά και σε σταδιακή αποκλιμάκωσή τους.
Την ημέρα που οι αγρότες θα συνεδριάζουν για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλά στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, όπου φθάνει πλέον η ώρα που θα φανεί εάν απέδωσαν οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα να περιοριστούν οι διαφοροποιήσεις στους κόλπους της ΝΔ.
Οι γαλάζιοι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 40 έως 45, εκ των οποίων οι 15 με 20 θα το καταψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα επιλέξουν αποχή, την οποία έχει υποδείξει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως διέξοδο λιγότερο επώδυνη πολιτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μεταξύ αυτών που θα καταψηφίσουν είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα τοποθετηθεί σήμερα στην Βουλή και πέραν της κριτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και σε ποιο βαθμό θα ανοίξει την βεντάλια των διαφωνιών του με την κυβερνητική πολιτική, οι οποίες μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο έχουν εκφραστεί τουλάχιστον σε τρία πεδία (ισότητα στον γάμο, άδεια διαμονής σε μετανάστες εργαζόμενους, ελληνοτουρκικός διάλογος).
Αντιθέτως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηματολογήσει ακόμη και για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αλλά έχει λάβει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, να απέχει από την ψηφοφορία.
Η προσοχή θα είναι στραμμένη όμως και στην στάση που θα τηρήσουν κατά την ψηφοφορία υφυπουργοί όπως ο Γ. Μπούγας που το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει ότι μάλλον θα απέχει, η Μ. Κεφάλα, ο Στ. Κελέτσης, ο Γ. Κεφαλογιάννης, καθώς και στην αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου εάν κάποιοι εξ’ αυτών όντως διαφοροποιηθούν.
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές εσωκομματικές διαφοροποιήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν απειλείται σε καμία περίπτωση η συνοχή της ΝΔ καθώς δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
πηγη: Dnews