Παρασκευή 27/12/2024

«Εξαφανίζεται» αγαπημένο παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης

Αγωνιούν για το μέλλον τους οι παραγωγοί πευκόμελου - αλλά και πευκοθυμαρόμελου που είναι ΠΟΠ - στην Κρήτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης με φόντο τη ραγδαία μείωση στην παραγωγή πευκόμελου στο νησί, που ξεπερνάει το 60%.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Κώστας Λεονταράκης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται έντονα την τελευταία δεκαετία, όμως κυρίως τα τελευταία δύο τρία χρόνια ο περιορισμός της παραγωγής, δημιουργεί αγωνία για το μέλλον.

«Η συγκομιδή του πεύκου συνολικά όλο το καλοκαίρι, σε όλες τις μελιτοεκκρίσεις – γιατί έχει δύο με τρία στάδια μελιτοέκκρισης του πεύκου – ήταν γύρω στα 20 με 25 κιλά ανά κυψέλη και τώρα είναι σχεδόν μηδενική» ανέφερε ο κ. Λεονταράκης που πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι το πευκόμελο ήταν αυτό που επικρατούσε στην Κρήτη ως ποικιλία «πρωταθλητής» και από την άλλη, η αύξηση στο κόστος παραγωγής, δημιουργούν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση.

«Είναι πολύ ανησυχητικό, αν φανταστείτε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε αστρονομικές διαφορές. Για παράδειγμα παίρναμε τη ζάχαρη στα 55 λεπτά και τώρα την παίρνουμε στο 1,40 ευρώ. Όταν δεν παίρνουμε και μελίτωμα, καταλαβαίνετε ότι έχουμε πρόβλημα όχι επιβίωσης, αλλά ύπαρξης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο. Λεονταράκης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τα προεδρεία των μελισσοκομικών συλλόγων Κρήτης, και η ερευνήτρια-εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σοφία Γούναρη, επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, όπου συζητήθηκε η πρόθεση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης και ενημέρωσης των μελισσοκόμων για τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου της Κρήτης, προκειμένου να αναζητηθεί επιστημονικά πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα πευκοδάση του νησιού.

«Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πευκόμελο μπορεί να αποτελούσε μέχρι και το 60% στην ετήσια παραγωγή μελιού στην Κρήτη και μην ξεχνάμε και το πευκοθυμαρόμελο, το ΠΟΠ μέλι το οποίο έχει πλέον η Κρήτη, το οποίο αυτή την ώρα και αυτό πλήττεται δραματικά» είπε η κ. Γούναρη, η οποία συμπλήρωσε ότι το ζήτημα μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, ωστόσο είναι πολυπαραγοντικό.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ