Νέες ανατροπές στις πολυκατοικίες έρχονται άμεσα, μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Δημάρχους και το ΤΕΕ για τα μεγάλα ύψη στα κτίρια και το έξτρα τσιμέντο στις οικοδομές, κάτι που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.
Όπως είναι γνωστό αρκετοί Δήμοι έχουν βάλει μπλόκο σε νέες οικοδομικές άδειες, καθώς ήδη έχουν σηκωθεί υψηλά κτίρια που αλλάζουν τις γειτονιές και τα προάστια της Αθήνας και της Αττικής.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου»- να κατατεθεί ρύθμιση μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η… αποκλιμάκωση της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δήμους και υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η ρύθμιση που θα έρθει θα μειώνει την αδυναμία του ΝΟΚ σε ορισμένες περιπτώσεις που οδηγούσε σε επιπλέον ύψος, αλλάζοντας την κατηγορία, με αποτέλεσμα να παίρνει τελικά πολύ παραπάνω μέτρα. Επίσης, βάζουμε κάποιους κανόνες. Στις πυκνοδομημένες για παράδειγμα περιοχές, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του ύψους και έχουν νόημα, ενώ στις αραιοκατοικημένες πρέπει να είναι κανείς πιο συγκροτημένος».
Επί της ουσίας, θα υπάρχει ένας κλιμακωτός συντελεστής ο οποίος θα καθορίσει τα ύψη ανάλογα. «Το άρθρο 15.2 του ΝΟΚ προσδιορίζει τον συντελεστή και λέει ότι όταν είσαι 0,4 το ύψος είναι τόσο, 0,8 το ύψος είναι τόσο, 1,2 το ύψος κ.ο.κ.. Ανάλογα λοιπόν την κλιμάκωση προσδιορίζεται ο συντελεστής δόμησης. Το πρόβλημα λοιπόν που υπήρχε ήταν ότι όταν έπαιρνες το άρθρο 10 και ήσουν στον συντελεστή δόμησης 0,8 που είχε π.χ. ο Αλιμος, τότε τα αθροιζόμενα τετραγωνικά του συντελεστή δόμησης που είχαν τα όμορα οικόπεδα και χτίζανε με 0,8 και ύψος 14,00 μέτρα, προσαυξάνανε το μπόνους του άρθρου 10 και ο συντελεστής πήγαινε στο 0,83. Οταν πας στο 0,83 το ύψος από 14,00 μέτρα προσαυξάνεται σε 3,25, δηλαδή πας 17,25 και άρα ξεκινάς με αφετηρία από το 14,00 στο 17,25 και αρχίζεις εκεί να παίρνεις τα κίνητρα. Δηλαδή άλλαξε ο συντελεστής, αυξήθηκε αυτόματα το ύψος κατά 3,25 και πάνω σε αυτό αν συνδυάσεις την πυλωτή και το φυτεμένο δώμα έχεις 3,25 συν 2,00 οπότε πας στο 5,25 και αν πάρεις και την στέγη που ούτως η αλλιώς επιτρέπεται παντού συν 2,00, πας στο 7,25. Αρα λοιπόν υπήρχε αυτή η αστοχία» εξηγούν αναλυτικά πηγές στον «Ε.Τ.».
Αυτό που θα κάνει λοιπόν τώρα το υπουργείο είναι να φέρει μια κλιμάκωση. «Δεν θα μπορείς δηλαδή να παίρνεις αυτό το μπόνους του 3,25 όταν αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης από το άρθρο 10. Δηλαδή θα ξεκινάς από την αφετηρία σαν να μην αυξανόταν ο συντελεστής δόμησης από 0,8 σε 0,83. Θα ξεκινάς δηλαδή από τα 14,00 και θα μπορείς να παίρνεις τα 2,00 μέτρα τα οποία είναι έτοιμα και την πυλωτή ή αν θες πχ να πάρεις το άρθρο 15 παράγραφος 8 που σου δίνει μια αύξηση του συντελεστή δόμησης 5% ή αν πάρεις το άρθρο 25 που σου δίνει μια αύξηση του συντελεστή δόμησης να κάνεις το κτίριο σου Α+. Ολα αυτά όταν τα αθροίζεις, όταν ξεπερνάς το όριο του συντελεστή που προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο ύψος δεν θα το παίρνεις αλλά θα παίρνεις μόνο τα ύψη του μπόνους, το ένα μέτρο από την πυλωτή, το ένα μετρό από την παραχώρηση κοινόχρηστη χρήση ή το ένα μέτρο από το φυτεμένο δώμα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται μηχανικοί και δήμαρχοι για τα ύψη των κτιρίων
Σε μετωπική σύγκρουση με εξώδικα, προσφυγές και μπλόκα έχουν οδηγηθεί οι μηχανικοί και οι Δήμαρχοι. Μετά το μπλόκο Δημάρχων σε οικοδομικές άδειες που θα σήκωναν ακίνητα με συνδυασμό διατάξεων του ΝΟΚ, λάδι στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στους δημάρχους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου διότι έδωσαν εντολή στις πολεοδομίες να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες με χρήση των bonus δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – 4067/2012) έως την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Είχε προηγηθεί χθες δημόσια παρέμβαση του ΤΕΕ υπέρ των κινήτρων του ΝΟΚ, ζητώντας «εφαρμογή της νομιμότητας από τους δήμους».
Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία μιλά για «μία πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση σε βάρος δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου «αποτελεί συνταγματική ευθύνη της αυτοδιοίκησης η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεών μας».