Δευτέρα 22/07/2024

Έρχεται πτώση στις Βάσεις 2024 – Οι νέες εκτιμήσεις

Πού θα κυμανθούν οι Βάσεις 2024 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – Αυξομειώσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο, σημαντική πτώση στο 2ο, μικρή μείωση στο 3ο και στο 4ο κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης.

ις νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 δίνει σήμερα η Εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ και όπως γράφει η εφημερίδα ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, θα δώσουμε όταν ανακοινωθούν οι αναλυτικές βαθμολογίες από το υπουργείο Παιδείας για όλα τα μαθήματα και τα στατιστικά στοιχεία.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα. Βέβαια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της, θα κλείσει την πόρτα των πανεπιστημίων σε περισσότερους από 20.000 υποψηφίους που δεν θα κατορθώσουν να την αποκτήσουν και δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ούτε καν το μηχανογραφικό τους. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κάθε χρόνο μεταβάλλεται προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση ήταν για το πρώτο πεδίο 9,42, για το δεύτερο 9,87, για το τρίτο 9,31, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που διαμορφώθηκε στις 8,34 μονάδες.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ αναφέρει:

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Θετικών Επιστημών

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας παρότι ήταν προβλέψιμο και θα περιμέναμε οι βαθμολογίες να είναι αρκετά καλύτερες από πέρυσι, οι πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα δεν το επιβεβαιώνουν. Βέβαια οι υποψήφιοι συνήθως στο μάθημα αυτό που κάθε χρόνο εξετάζεται πρώτο, βγαίνουν από τις αίθουσες με χαμόγελα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα τα διατηρήσουν όλοι όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών

Τα θέματα Φυσικής δεν ήταν μόνο από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών αλλά ήταν πολλά, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία, και η επιλογή τους ήταν ατυχέστατη ενώ πανικοβάλλουν και απομακρύνουν πολλά παιδιά από την επιλογή του μαθήματος της Φυσικής και εξαναγκάζονται να κάνουν άλλες επιλογές. Τα Μαθηματικά και η κυρίως η Φυσική θα συντελέσουν στη σημαντική πτώση των φετινών βάσεων στις περισσότερες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής

Η Βιολογία δυσκόλεψε λίγο γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι ταχύτατοι στις απαντήσεις τους για να προλάβουν να τελειώσουν στον διαθέσιμο χρόνο. Η Φυσική η οποία εξετάζεται και στο 2ο Πεδίο, με τα απαράδεκτα θέματα, γεμάτα δυσκολίες, παγίδες και χρονοβόρα τους απογοήτευσε και θα προκαλέσει πτώση των βάσεων, αλλά σαφώς μικρότερη από το 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών. Ο δρόμος πάντως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίγεται διάπλατος.

4ο Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

Δυστυχώς συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων να εξετάζεται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει Μαθηματικός, Φυσικός ή να μπει στο Πολυτεχνείο… Οι βάσεις αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερες κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης και με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές, με επικρατούσα όμως την πτωτική τάση. Ολα όμως αυτά με επιφύλαξη μέχρι να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο σε λίγες μέρες.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ