Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του
Πανεπιστημίου YALE, το οποίο διοργανώθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον
Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από τις 3 έως τις 5
Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το θέμα του Συμποσίου ήταν η
Κρητική Διατροφή και παράδοση.
Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, Πέμπτη 4 Μαΐου, η ομότιμος καθηγήτρια Διατροφής και
Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή
Διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η
ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι
προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η
Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε
ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική». Υπενθύμισε, δε, ότι η
παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του
θερμοκηπίου. Η καριχοπούλου επεσήμανε τέλος ότι το «λίκνο» της Μεσογειακής Διατροφής
είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει
μέλλον και προοπτικές.
Από την πλευρά του, ο Prisco Priscitelli, UNESCO Chair in Health Education and
Sustainable Development, μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» την
Μεσογειακή Δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε
πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά. Ο Jean Claude Moubarac, Faculté de
médecine Université de Montréal, συνέκρινε τη Μεσογειακή Δίαιτα με εκείνη της Νότιας
Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food
Hygiene, School of Public Health Peking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του,
μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου, φασολιών
σόγιας και κραμβέλαιου. Στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μιχάλης Καθαράκης,
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε
ότι η Μεσογειακή Δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Νωρίτερα, οι Στέργιος Πιρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας