Στο λιμανάκι της Σκάλας Καμείρου, στη βορειοδυτική ακτή της Ρόδου, περιμένοντας το καραβάκι για να σε πάει απέναντι στην ακριτική Χάλκη, επικρατεί συνήθως μια περίεργη ησυχία στην ακτή, η οποία συχνά διακόπτεται από τις φωνές των ντόπιων ψαράδων που διαλαλούν τη φρέσκια πραμάτεια τους. Λένε ότι στον δρόμο προς τη Χάλκη, εκεί στη βραχονησίδα Αλιμιά, μπορεί να συναντήσεις δελφίνια και συνεπώς τα ψάρια που θα αγοράσεις θα τα φέρουν πιο κοντά σου.
Αυτά τα πρωινά στη Σκάλα Καμείρου, λίγο πριν ξεκινήσει το καραβάκι για τη Χάλκη, σπάει συνήθως την ηρεμία της ημέρας ο θόρυβος εξωλέμβιας μηχανής. Ξαφνικά από το πουθενά προβάλλουν δύο φουσκωτά Zodiak, γεμάτα με επίλεκτους της Ζ-ΜΑΚ. Εχουν πάντοτε φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται, φορούν στολές παραλλαγής, καπέλα νοτιοαφρικανικού τύπου αντί για κράνη, κρατούν σύγχρονα αυτόματα όπλα Μ-16Α2 με διόπτρες νυχτερινής οράσεως. Είναι η αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων, οι αόρατοι φρουροί των βραχονησίδων, οι έλληνες κομάντος που κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του, όπως αναφέρει το in.gr.
«Σε πέντε φύγαμε», λέει ο επικεφαλής τους, ένας γεροδεμένος επιλοχίας με κρητική προφορά. Και όντως σε πέντε λεπτά, αφού ξεδίψασαν με λίγο νερό, επιβιβάστηκαν στα φουσκωτά, πήραν θέσεις μάχης μέσα σε αυτά και εξαφανίστηκαν με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκαν. Το καραβάκι μπορεί, εκεί κοντά στην Αλιμιά, να συνάντησε κοπάδια από παιχνιδιάρικα δελφίνια, σίγουρα όμως θα εμφανιστούν μπροστά και στα πλάγιά του τα φουσκωτά της Ζ-ΜΑΚ. Φαντάζει σαν να πρόκειται για μια τιμητική συνοδεία στην εσχατιά του Αιγαίου και γεμίζει τους επιβάτες του μικρού καραβιού με το αίσθημα ότι κάποιος είναι εκεί για να τους φυλάει.
Μονάδα – φάντασμα
Η Ζ-ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) που τώρα εντάσσεται στη Δύναμη Ειδικών Δυνάμεων την οποία δημιούργησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συγκροτήθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, στη «μήτρα» των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» – που είχε τότε υιοθετηθεί και ανήκει στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού. Είναι η ελληνική Navy Seals, μια μονάδα – φάντασμα, όπως την αποκαλούν. Κύρια αποστολή της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.
Με εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αντίστοιχο άλλων προηγμένων στρατιωτικών χωρών (όπως των Αμερικανών), με τρομακτική δύναμη πυρός και όπλα που ουδέποτε τα δείχνουν σε κάμερες ή σε φωτογραφίες, η Ζ-ΜΑΚ θεωρείται ένας αντίπαλος που κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του. Αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά της. Κινείται αθόρυβα, στη σκιά, αλλά χτυπά καταλυτικά χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης.
Βρίσκονται παντού στο Αιγαίο οι 300 ατρόμητοι της Ζ-ΜΑΚ, κοντά σε κάθε βραχονησίδα, μετέχουν συνεχώς σε ασκήσεις, σε καταδρομικές επιχειρήσεις και σε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης. Κομάντος σκληρά εκπαιδευμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και σε ακραίες καταστάσεις. Για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, όταν παρελαύνουν έχουν φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και είναι εκπαιδευμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ανακαταλάβουν μια βραχονησίδα, αλλά και να διεισδύσουν αθόρυβα σε εχθρικό έδαφος. Μεταφέρονται συνήθως με ελικόπτερα Σινούκ μαζί με τα φουσκωτά τους και τον οπλισμό τους. Το προσωπικό της Μονάδας αποτελούν άνδρες ΕΠΟΠ, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ηλικίας μικρότερης των 32 ετών.