Κυριακή 29/12/2024

Επιδότηση στεγαστικών: Έρχονται δυο νέες πλατφόρμες, πότε οι αιτήσεις για τα δάνεια

«Τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών σε ευάλωτα νοικοκυριά ενώ, αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Με δυο νέες παρεμβάσεις για τα στεγαστικά δάνεια σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονμικών να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά το προσεχές διάστημα τόσο όσους δεν έχουν σπίτι στην κατοχή τους και επιθυμούν να αγοράσουν ένα όσο και όσους έχουν ήδη ένα ενήμερο στεγαστικό δάνει και δυσκολέυονται να το αποπληρώσουν.

Επιδότηση δόσης στεγαστικών

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε για να ανοίξει η πλατφόρμα στις τράπεζες για την επιδότηση στεγαστικού δανείου όπως αποκάλυψε χθες Ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα».

Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Δικαιούχοι οφειλέτες είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία τα οποία είναι ενήμερα, δηλαδή δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεσσάρων τραπεζών, το σύνολο των υπό ένταξη απαιτήσεων δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Στεγαστικά δάνεια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την ενεργοποίηση του προγράμματος που θα επιτρέψει σε νέα ζευγάρια να αγοράσουν τη δική τους κατοικία με φθηνό δάνειο έως 150.000 ευρώ και επιτόκιο που κινείται σχεδόν στο ¼ της αγοράς: Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» υπολογίζεται πως θα ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Υπάρχουν πάντως και περιορισμοί, καθώς η αξία του σπιτιού που θα αγοραστεί με το χαμηλότοκο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, το εμβαδόν τα 150 τ.μ. ενώ θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί έως το… 2007!

Όσοι λάβουν δάνεια μέσω αυτού του προγράμματος θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε έως 30 χρόνια, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1%. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι οικογένειες που θα λάβουν άτοκα δάνεια: Πρόκειται για τις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες. Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία χορήγησης των δανείων να δοθεί προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για το «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), καιδεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Με άλλα λόγια, το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ