Οι εργαζόμενοι πίστευαν ότι λόγω της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δεν θα τους ανάγκαζαν οι εργοδότες να εργάζονται περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο… Μάλιστα κάποιοι εργοδότες λόγω της εφαρμογής της Ψηφιακής κάρτας ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσει αύξηση των ωρών υπερωρίας, ημιαργία υπό προϋποθέσεις.
Το Dnews αποκαλύπτει τις καταγγελίες που έχει καταγράψει και συνεχίζει να καταγραφεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε).
- Εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κλάδο των καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) δεν χτυπάνε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν.
- Εταιρείες Super Market, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων, ως pickers προετοιμασίας παραγγελιών, φορτωεκφορτωτές, κ.ο.κ, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν κάρτα εργασίας.
- Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
- Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων από το Δημόσιο και φορείς του δημοσίου, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες και πάντα σε ημερήσια βάρδια, καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες.
- Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων από το Δημόσιο και φορείς του δημοσίου, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
- Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούσαν πελάτες.
- Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν 8ωρο.
- Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
- Οι οδηγοί ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
- Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν to QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι αυτή την υποχρέωση χτυπήματος της κάρτας…
- Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.
- Με το τελευταίο νομοσχέδιο του περασμένου Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι υπερωρίες σε real time, ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο ΕΡΓΑΝΗ βάρδιάς του, και εν συνεχεία να παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. Σε περίπτωση ελέγχου, ο εργοδότης έχει το περιθώριο να αναρτήσει τις υπερβάσεις του ωραρίου ακόμα και μετά τον έλεγχο!
Επιχειρήσεις- σούπερ μάρκετ ζητούν αλλαγή νομοθεσίας
Ωστόσο η εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας “δυσκόλεψε” κάποιες επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ. Λόγω της ψηφιακής κάρτας οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χτυπήσουν κάρτα νωρίτερα από το άνοιγμα του καταστήματος. Για παράδειγμα τη μεγάλη Παρασκευή τα σούπερ μάρκετ ανοίγουν 13.00 όμως η τροφοδοσία όπως εξηγούν δεν μπορεί να γίνει την ώρα που μπαίνει ο πελάτης και ζητούν κάποιες ειδικότητες όπως η τροφοδοσία να μπορούν να εργάζονται νωρίτερα… Παράλληλα λόγω της έλλειψης προσωπικού καθώς στο κλάδο των σούπερ μάρκετ οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν τις 5.000 εργαζόμενους ζητούν να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερες ώρες υπερωρία. Αναλυτικότερα επιθυμούν:
– Να υπάρχει ένα όριο αποκλίσεων στα χτυπήματα της κάρτας και να εξορθολογιστεί το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται όταν διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις στους χρόνους που ενημερώνεται η ψηφιακή κάρτα.
– Προτείνεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης μέχρι την ανάληψη εργασίας και αντίστροφα από τη λήξη της εργασίας ως την αποχώρηση να θεωρείται χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου (για έναρξη και λήξη εργασίας αντίστοιχα) και δεν εντάσσεται στον χρόνο παροχής εργασίας.
– Κατάργηση του βιβλίου αδειών καθώς η τήρησή του δημιουργεί γραφειοκρατικό φόρτο δεδομένου ότι οι άδειες δηλώνονται στο πρώτο δεκαήμερο για τον επόμενο μήνα και πλέον στο βιβλίο δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.
– Αύξηση του επιτρεπόμενου ετησίου αριθμού υπερωριών. Η ρύθμιση θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους ενώ θα ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων, που επιθυμούν να εργαστούν επιπλέον ώρες και σήμερα δεν μπορούν.
Έλεγχοι ΣΕΠΕ
Στο μεταξύ ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν το 2024 από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας ανέρχονται σε 67.700 και αφορούν και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Οι έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα σε:
α) Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας,
β) επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
γ) επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης
δ) επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση
ε) κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών
στ) επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας
ζ) επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας η) κατασκευές-τεχνικά έργα.
Πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα
Κατά την προσέλευση – αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη – λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και είναι διαθέσιμες στους εργαζομένους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal.
Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας, ή σε ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζομένου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα «σκανάρει» η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα ωρομέτρησης θα διαβιβάζουν μαζικά στο ΕΡΓΑΝΗ II τις πληροφορίες έναρξης – λήξης για κάθε εργαζόμενο. Για τις υπόλοιπες η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του application.
πηγη: Dnews