Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά διαδικτυακών απατών, το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Πολλοί από τους ανυποψίαστους πολίτες, «πέφτουν» θύματα των επιτήδειων, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η Ελληνική Αστυνομία, πήρε θέση για τα περιστατικά αυτά. Ειδικότερα, για τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται μηνύματα στους πολίτες από δήθεν μεταφορικές εταιρίες ή την σελίδα της κυβέρνησης.
Συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν και να αγνοούν τα μηνύματα αυτά.
Η ανακοίνωση:
Μην απαντήσεις, για να μην την «πατήσεις».
Για να προστατευθείτε από αυτές τις απάτες:
- Μην ανοίγετε μηνύματα από άγνωστους(συνήθως ο ΄θύτης΄ υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα): Αν λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή από μια εταιρεία που δεν αναγνωρίζετε, είναι καλύτερο να το αγνοήσετε και να το διαγράψετε χωρίς να το ανοίξετε.
- Προσέχετε τις αναφορές στο περιεχόμενο: Αν λάβετε μήνυμα με περιεχόμενο που σας ζητά να δώσετε προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα, είναι πιθανό να είναι απάτη. Μην απαντάτε και μην παρέχετε καμία προσωπική πληροφορία.
- Ελέγξτε τη διεύθυνση URL πριν κάνετε κλικ: Αν λάβετε ένα μήνυμα με σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα, πριν κάνετε κλικ σε αυτόν, ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL για να διαπιστώσετε αν είναι γνωστή και αξιόπιστη.
- Προσοχή στις πιέσεις για άμεση δράση: Πολλά από τα απατηλά μηνύματα θα προσπαθήσουν να σας πιέσουν να δράσετε άμεσα, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “επείγει” ή “κίνδυνος”. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να ελέγξετε προσεκτικά την αξιοπιστία του μηνύματος πριν λάβετε οποιαδήποτε δράση.
Αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία σας από απάτες που σχετίζονται με ύποπτο ή παραπλανητικό περιεχόμενο.