Στην παρουσίαση του εθνικού σχεδίου μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη πριν λίγες ημέρες -με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος-, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, εκπροσωπώντας τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.
Στην εμβληματική αυτή πρωτοβουλία για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, καθοριστική αναμένεται να είναι η συνεισφορά των ερευνητικών φορέων της χώρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, το οποίο περιλαμβάνει την «Πράσινη Συμφωνία» που υπεγράφη από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και 19 φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΙΤΕ.
Βάσει της Συμφωνίας, τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας θα συνεισφέρουν στους εξής «πράσινους» άξονες:
1. Στη συμβουλευτική υποστήριξη αναφορικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών για την αναβάθμιση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων
2. Στην αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων μέσω της ανάπτυξης υβριδικών τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης με συνδυασμό τεχνολογιών υδρογόνου και συσσωρευτών
3. Στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία οχημάτων κυψελών καυσίμου με υδρογόνο
4. Στη δημιουργία νέων τεχνολογιών στην αλυσίδα τροφοδοσίας σταθμών, δικτύων και οχημάτων.
Ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, το ΙΤΕ και τα Ινστιτούτα του αναπτύσσουν πρωτοποριακή τεχνολογία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, των πράσινων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης.
Με την προστασία του περιβάλλοντος να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, η έρευνα που διεξάγεται επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την υποστήριξη της αστικής ανθεκτικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ερευνητές του ΙΤΕ έχουν εξασφαλίσει εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), για έρευνα σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.
Ήδη, το ΙΤΕ συντονίζει μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα, με αυτή τη στόχευση. Η συνεισφορά των πρωτοβουλιών αυτών στο εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σημαντική, με τη συμβολή της έρευνας να είναι εμφανής στην οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, το περιβάλλον και την υγεία.