Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι επόμενες βουλευτικές εκλογες θα διεξαχθούν βάσει της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού, που έγινε το 2021 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Όλα τα βλέμματα τώρα, τόσο των κομματικών επιτελείων, όσο και των υποψηφίων είναι στραμμένα στα τελικά αποτελέσματα της απογραφής που θα δημοσιοποιηθούν με Προεδρικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο, ενώ επόμενο βήμα είναι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευθεί, ο πληθυσμός είναι μειωμένος περίπου κατά 400.000, με τις ανατροπές να είναι δεδομένες στον εκλογικό χάρτη, προκαλώντας αγωνία στους υποψήφιους βουλευτές αλλά και προβληματισμό στα κόμματα.
Και αυτό γιατί η απογραφή επηρεάζει την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Με δύο λόγια όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δημοτών (των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους) σε μία περιφέρεια τόσο περισσότερες έδρες παίρνει. Και την ίδια ώρα τόσο αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Γιατί η απογραφή επηρεάζει και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μία εκλογική περιφέρεια, αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο.
Τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας φανερώνουν σαφή ενίσχυση των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού ο πληθυσμός έχει μετακινηθεί από την περιφέρεια, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι μονοεδρικές, προκαλώντας μεγάλη πίεση.
Οι εκτιμήσεις λένε μάλιστα, ότι από 7 οι μονοεδρικές θα φθάσουν τις 10. Ένα ακόμη εύρημα της απογραφής που αναμένεται να προκαλέσει ανταγωνισμούς-ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων στο ίδιο κόμμα-και ένταση είναι πως κάποιες διεδρικές περιφέρειες αναμένεται να χάσουν τη μία τους έδρα.
Τον Οκτώβριο του 2023 θα διεξαχθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες όμως χρησιμοποιείται ο μόνιμος πληθυσμός, δηλαδή ο αριθμός των κατοίκων και όχι των δημοτών.